Sent i forrige måned kunngjorde den britiske regjeringen en rekke foreslåtte tiltak for å lette overgangen til det nye UK Conformity Assessment (UKCA)-regimet, som vil erstatte EUs CE-merkingsregime i det britiske markedet (England, Skottland og Wales). Fra begynnelsen av 2023 på de fleste CE-merkede produkter. Merk at produkter som selges i Nord-Irland vil fortsette å bære CE-merking som et resultat av Nord-Irland-protokollen, selv når UKCA-merking blir obligatorisk i resten av landet. Storbritannia.
De annonserte endringene inkluderer:
- Gjør det mulig å utføre samsvarsvurderingsaktiviteter av tredjeparts vurderingsorganer for CE-sertifisering innen utgangen av 2022, som vil danne grunnlaget for UKCA-merking (i motsetning til å kreve involvering av et britisk godkjent organ). Dette bør bidra til å redusere kostnadene for retesting og belastningen på produsentene. Produkter må fortsatt bære UKCA-merket og må gjennomgå en samsvarsvurdering av et britisk godkjent organ etter at CE-sertifikatet utløper eller innen 31. desember 2027, avhengig av hva som inntreffer tidligere.
- Innen utgangen av 2022, la varer som er fysisk importert til Storbritannia under kontrakt med CE-merking og holdes på lager behandles som “plassert på markedet”, noe som betyr at de kan fortsette å selges til GB-kunder uten å måtte møte UKCA krav. Dette ser ut til å være en lempelse av den vanlige tolkningen av “plassering på markedet”, som krever at varene er “tilgjengelige” eller “leveres”.
- Bekreftelse av at reservedeler må oppfylle de samme samsvarsvurderingskravene som var på plass da det originale produktet som var beregnet på reparasjon ble satt på markedet. Det er å håpe at dette vil bidra til å løse bekymringer om tilgjengeligheten av reservedeler i Storbritannia etter Brexit.
- Utvidelse av gjeldende overgangsbestemmelser som gjør at UKCA-merket kan inkluderes på et klistremerke eller et følgedokument, i stedet for på selve produktet, til 31. desember 2025.
Selv om disse endringene vil gjelde for de fleste CE/UKCA-merkede produkter, vil andre regler gjelde for visse kategorier, inkludert både byggeprodukter og medisinsk utstyr. (Merk at på medisinsk utstyr publiserte regjeringen nylig sitt svar på sin høring om fremtidig regulering av medisinsk utstyr i Storbritannia.)
Den ekstra fleksibiliteten disse tiltakene gir vil uten tvil bli ønsket velkommen av mange bedrifter som slet med å overholde de opprinnelige UKCA-merkingsfristene, spesielt på grunn av kapasitetsproblemer med britiske godkjente organer.
Forfatter:
Rachel McLeod
Rachel McLeod er advokatfullmektig ved Baker McKenzies kontor i London. Han gir råd til selskaper om vugge-til-grav-regulering av et bredt spekter av produkter som selges i EU- og Storbritannias markeder, i tillegg til å gi råd til selskaper om hvordan de kan oppfylle sine operasjonelle miljø- og helse- og sikkerhetsforpliktelser.
Forfatter:
Graham Stewart
Graham Stewart er partner på Baker McKenzies kontor i London, og spesialiserer seg på produktregulering og miljø-, helse- og sikkerhetslov. Graham gir råd om regulering av legemidler, medisinsk utstyr, kjemikalier, mat og et bredt utvalg av forbruker- og industriprodukter som fungerer for kunder i forbindelse med globale integrasjoner og omorganiseringer; produksjon, markedsføring, forsyning og distribusjon av produkter; EU og Storbritannias produktgodkjenningsregimer; manglende overholdelse, regulatoriske undersøkelser og straffeforfølgelse. Hans praksis dekker også miljø-, helse- og sikkerhetsspørsmål i driften av industri- og produksjonsanlegg; Miljørisikovurdering og styring i komplekse tverrfaglige juridiske prosjekter, fusjoner og oppkjøp; og klimalov og kvotehandel.