“Hei bønder. Braut spiller for skitne blodpenger. Det er bare en Haaland”
Det var beskjeden fra bataljonen før andre omgang mellom Braun og Erling Braut Haalands gutteklubb søndag ettermiddag. En fansklubb har kritisert Haalands beslutning om å signere for Premier League-laget Manchester City mens han hyller sin egen Marcus Haaland (17).
Panelet får TV 2s fotballekspert Yaw Amankwa til å svare.
“Det er synd, Bran-fansen har vært enorme denne sesongen, men jeg synes dette er en skam,” skrev han. Twitter:.
– Vi alle, fans, spillere og trenere, bør være klar over mekanismene ved fotball- og sportshvitvasking. Men så tror jeg at Haaland ble et lett mål på grunn av nivået og oppførselen hans, forklarer han til NRK.
Erling Braut Holland, som her spilte for Manchester City, ble stukket av bataljonen.
Foto: TONY O’BRIEN / Reuters
Amankwah mener kritikken bør rettes mot systemet og ikke enkeltspillere.
– Jeg har vært tydelig i mine uttalelser om FIFA og klubbene som drives av forferdelige regimer. At det er mulig å drive slike klubber er synd og skam. Men spillere må leve i verden de lever i. Da blir hun et lett bytte når hun tar de valgene som er best for henne og hennes karriere.
Hva synes du om banneret?
– Kritikk kan ikke unngås
Brauns supporterklubb Bataljonen er enig i at idrettens hvitvasking også må tas opp på forbunds- og klubbnivå, men mener ikke Holland skal få slippe unna med det.
– Holland kan ikke unngå kritikk. Han kunne velge hvilken som helst klubb i verden. Han slapp å velge klubben som er en av de dårligste innen sportsvask. Så det må han tåle, sier bataljonssjef Erlend Ytre-Arne Vegane
Også NRK-kommentator Jan Peter Saltvedt mener Haaland bør tåle kritikk.
– Haaland, som heter Erling, har planlagt neste steg i karrieren ut fra sportslige og økonomiske hensyn ikke mindre, og har absolutt funnet ut at denne delen av prisen er verdt å bli en viktig del av Emirates eierskapsstrategi. En klubb som «City». Med mye kortere ord. Selvfølgelig må han tåle det.
I 2008 ble «Manchester City» kjøpt av kongefamilien i Abu Dhabi, de syv mektigste av De forente arabiske emirater.
De er anklaget for grove menneskerettighetsbrudd, og Amnesty beskriver nøyaktig menneskerettighetssituasjonen i emiratene i dag som forferdelig dårlig.
Reagerer på Brynns stikk
Amankwah mener også at kritikken bør rettes andre steder.
– Hvor går grensen? Bør ikke noe individ kritiseres i slike situasjoner og stilles spørsmål om dette?
– Det bør Holland spørres om. Men hans valg av klubb trekker en linje fra hans umoral som person. Det er flaut.
– Og så spør jeg igjen: hvor går grensen? Martin Odegor er kaptein på «Arsenal». Han spiller kamper med Emirates på brystet og stadion heter Emirates Stadium. Hvor går grensen, spør Amankwah.
LEDERE: Khaldoun al-Mubarak er styreleder i City. Her sammen med Manchester City-manager Pep Guardiola.
Foto: Carl Resin / Reuters
Han får svar fra NRK-kommentator Jan Peter Saltvedt.
– I stater der universelle menneskerettigheter er bevart. Alle andre, inkludert de som velger å representere seg selv med åpne øyne, må tåle slik kritikk uten å bli fortalt at det er Hollands personlige ansvar å endre den, sier Saltvedt.
Amankwah reagerer også på at Bryn blir omtalt som landsbyboere i banneret.
– Jeg synes det er synd å ha et budskap som er selvironisk og moralistisk i samme forstand.
Det er ikke bataljonen enig i.
– Jeg synes flagget er fantastisk bra. Det setter søkelyset på det største problemet i fotballen, og da ser vi på reaksjonene at det skaper hete og debatt og litt stikk, sier Vagane.