Ganske mange av oss har vært motløse av årets sommervær med lunken temperatur og konstant regn.
Men en persons sorg kan være en annens glede.
– For de som er veldig glad i sopp er det en velsignelse når nedbøren renner bare i løpet av juli måned. Det er flott, sier Jim-Andre Stan.
Han kaller seg villbonde og driver Trøndelag Sankeri, som leverer ville planter til restauranter. I tillegg er han soppekspert i Trondheim.
Han forklarer at soppåret er helt avhengig av de klimatiske forholdene.
– Muggsoppen vil først og fremst ha nedbør, litt varme og ikke for mye vind. Da får du et flott år.
Hvis forholdene ligger til rette, kan du finne mye sopp i skog og mark, samt andre steder.
Foto: Per Ingvar Rognes / NRK
Så årets sesong fikk en kjempestart etter lang tid med regn, sier Stan.
Vanligvis kan han ikke samle en større mengde før i midten av august, men allerede i juli var det en overflod av forskjellige sopp.
– Jeg tror at 2022 blir det beste soppåret på lenge.
Tørt år
Lene Johansen i Norsk Sopp- og Nytteplanteforening stemmer for Stans vurdering av Soppåret 2022.
Bortsett fra enkelte kystområder i Agder og Vestfold, hvor det er litt tørt, har det meste av Norge hatt gode og våte forhold for sopp.
– Og vi ser det eksplodere spesielt i Trøndelag og Nordmor, sier han.
Dette er kjærkomment etter det Johansen beskriver som triste og beintørre år, spesielt sør i Trøndelag.
Derfor er det Johansen og Stans oppfordring å reise på natursamlingstur de neste ukene.
Og de har gode råd på veien.
Sjansen er stor for at du fyller opp hele kurven, og selv om du drar på sopptur i år.
Foto: Per Ingvar Rognes / NRK
Hvor bør du begynne å lete?
Holder du øynene åpne, kan du faktisk finne sopp overalt.
– I Oslo, hvor jeg bor, er det for eksempel mye sopp inne i byen, sier Johansen.
– Og jeg plukket noen gode matsopper ved Stjördal-rundkjøringen.
Men vil du finne mer sopp er det lurt å gå ut i skogen. Gjerne en blandingsskog hvor du finner både bjørk og gran, gran og mose.
– Jo rotete og rarere skogen er, jo mer sannsynlig er det at du finner sopp, sier Stan.
– Rot gjennom bringebærbuskene og gå der det ser ut til at ingen har vært før, der finner du mye.
Blandingsskog er best for å finne mye sopp. Her fant Jim-Andre Stan dyret i skrubben.
Foto: Per Ingvar Rognes / NRK
Hva velger du og hva bør du holde deg unna?
Noe av det viktigste du gjør før du drar på tur er å lære om sopp.
For det er rikelig med matsopp, men også mye sopp som er giftig, og det er viktig å kjenne forskjellen så du ikke tar med deg noe hjem som gjør deg syk.
– All sopp er trygg hvis du vet, og alle er trygge hvis du ikke kan noe om sopp, sier Stan.
Han anbefaler å lære en sopp om gangen, og de beste å begynne med er de få forvirrende typene som er farlige.
– Så jeg anbefaler å begynne med kantareller. Det er ikke mange andre sopp som ser ut som kantareller, i hvert fall ikke farlige.
Kantarell er den beste soppen å gå for hvis du er nybegynner.
Foto: Dushan Zidar / ScanstockPhoto
Johansen anbefaler også å begynne med kantareller, men han påpeker også at det er viktig å lære seg de fire giftigste soppene som kan gjøre deg alvorlig syk.
Disse er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss gifteføy og sløv giftsopp.
– Kjenner du de fire soppene der, så må du jobbe ganske hardt for å få alvorlige problemer.
Hvis folk ikke er sikre på hva de har funnet, er det mulig å bruke Norsk Sopp- og Nytteplanteforenings fysiske soppkontroll samt deres digitale sopphåndtering, legger Johansen til.
Grønn fluesopp bør holdes unna.
Foto: Gro Gülden/Botanisk museum
Hvordan gjenkjenne mugg?
Men når du først har lært om kantareller og de fire giftigste soppene, hvordan navigerer du og oppdager de hundrevis av sopparter som finnes i Norge?
Stan forteller at han ofte får tilsendt bilder av forskjellige sopp, og spør om han vet hvilken sopp de plukket. Ofte er bildene tatt ovenfra.
– Da pleier jeg å sende tilbake at det er som å ta et bilde av hodet til en person ovenfra og spørre hvem det er, sier han.
Du må se under hetten på soppen for å kunne identifisere den. Her er Jim-Andre Stan med brune soppbrune striper, og det bør du holde deg unna.
Foto: Per Ingvar Rognes / NRK
Du finner mest informasjon om en sopp ved å snu den og se på undersiden.
Det viktigste er å kunne kjenne igjen hva slags mønster soppen har under hetten. Hvis du gjør dette, vil du kunne skille de trygge soppene fra de farlige.
Fra hurtigmat til delikatesse
Bortsett fra de fire mest giftige soppene som kan gi lever- eller nyreskader, er det ingen stor krise om du skulle få i deg giftig sopp. Det kan gi kvalme eller diaré, men det går over av seg selv, sier Johansen.
Men uansett, poenget er at du må gå med en god sopp for å få en god smaksopplevelse. Og jo mer du lærer om sopp, jo mer spennende blir det, mener Stan.
Ifølge ham er det ingen restriksjoner på bruken av sopp, alt fra å steke dem lett i panne til å tørke dem og lage krydder av dem.
– Det morsomme med sopp er at de før ble sett på som nødmat. Dette er ikke lenger tilfelle, men har blitt et eksepsjonelt problem. Ikke ulikt det som skjedde med mange fisker, sier han.
– Det som før ble ansett som ikke-fisk er blitt en delikatesse, det samme er tilfellet med sopp. Det har vært økt interesse fra restauranter og folk som setter pris på stedets smak.