What's Hot

    Coca-Cola Russland-krigen. Som det ville vesten

    17. August 2022

    – All ledelse må gå av – NRK Sørlandet – Lokalnyheter, TV og radio

    17. August 2022

    Den nye E39-strekningen i Sør-Norge åpner i november

    16. August 2022
    Facebook Twitter Instagram
    • Om oss
    • Kontakt oss
    • Disclaimer
    • Ansvarsfraskrivelse
    • Personvern
    Grensenytt
    Subscribe
    • Hjem
    • Eksport
    • Import
    • Shopping
    Grensenytt
    Home»import»Eksperten mener at 2022 kan bli det beste soppåret på lenge, takket være en våt sommer.
    import

    Eksperten mener at 2022 kan bli det beste soppåret på lenge, takket være en våt sommer.

    Kjetil AasheimBy Kjetil Aasheim1. August 2022No Comments7 Mins Read
    Facebook Twitter LinkedIn Telegram Pinterest Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Ganske mange av oss har vært motløse av årets sommervær med lunken temperatur og konstant regn.

    Men en persons sorg kan være en annens glede.

    – For de som er veldig glad i sopp er det en velsignelse når nedbøren renner bare i løpet av juli måned. Det er flott, sier Jim-Andre Stan.

    Han kaller seg villbonde og driver Trøndelag Sankeri, som leverer ville planter til restauranter. I tillegg er han soppekspert i Trondheim.

    Han forklarer at soppåret er helt avhengig av de klimatiske forholdene.

    – Muggsoppen vil først og fremst ha nedbør, litt varme og ikke for mye vind. Da får du et flott år.

    Sopp i skogen.

    Hvis forholdene ligger til rette, kan du finne mye sopp i skog og mark, samt andre steder.

    Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

    Så årets sesong fikk en kjempestart etter lang tid med regn, sier Stan.

    Vanligvis kan han ikke samle en større mengde før i midten av august, men allerede i juli var det en overflod av forskjellige sopp.

    – Jeg tror at 2022 blir det beste soppåret på lenge.

    Tørt år

    Lene Johansen i Norsk Sopp- og Nytteplanteforening stemmer for Stans vurdering av Soppåret 2022.

    Bortsett fra enkelte kystområder i Agder og Vestfold, hvor det er litt tørt, har det meste av Norge hatt gode og våte forhold for sopp.

    – Og vi ser det eksplodere spesielt i Trøndelag og Nordmor, sier han.

    Dette er kjærkomment etter det Johansen beskriver som triste og beintørre år, spesielt sør i Trøndelag.

    Derfor er det Johansen og Stans oppfordring å reise på natursamlingstur de neste ukene.

    Og de har gode råd på veien.

    Mer sopp i en kurv

    Sjansen er stor for at du fyller opp hele kurven, og selv om du drar på sopptur i år.

    Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

    Hvor bør du begynne å lete?

    Holder du øynene åpne, kan du faktisk finne sopp overalt.

    – I Oslo, hvor jeg bor, er det for eksempel mye sopp inne i byen, sier Johansen.

    – Og jeg plukket noen gode matsopper ved Stjördal-rundkjøringen.

    Men vil du finne mer sopp er det lurt å gå ut i skogen. Gjerne en blandingsskog hvor du finner både bjørk og gran, gran og mose.

    – Jo rotete og rarere skogen er, jo mer sannsynlig er det at du finner sopp, sier Stan.

    – Rot gjennom bringebærbuskene og gå der det ser ut til at ingen har vært før, der finner du mye.

    Jim-Andre Stan finner en kratt i skogen.

    Blandingsskog er best for å finne mye sopp. Her fant Jim-Andre Stan dyret i skrubben.

    Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

    Hva velger du og hva bør du holde deg unna?

    Noe av det viktigste du gjør før du drar på tur er å lære om sopp.

    For det er rikelig med matsopp, men også mye sopp som er giftig, og det er viktig å kjenne forskjellen så du ikke tar med deg noe hjem som gjør deg syk.

    – All sopp er trygg hvis du vet, og alle er trygge hvis du ikke kan noe om sopp, sier Stan.

    Han anbefaler å lære en sopp om gangen, og de beste å begynne med er de få forvirrende typene som er farlige.

    – Så jeg anbefaler å begynne med kantareller. Det er ikke mange andre sopp som ser ut som kantareller, i hvert fall ikke farlige.

    Kantareller i skogen

    Kantarell er den beste soppen å gå for hvis du er nybegynner.

    Foto: Dushan Zidar / ScanstockPhoto

    Johansen anbefaler også å begynne med kantareller, men han påpeker også at det er viktig å lære seg de fire giftigste soppene som kan gjøre deg alvorlig syk.

    Disse er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss gifteføy og sløv giftsopp.

    – Kjenner du de fire soppene der, så må du jobbe ganske hardt for å få alvorlige problemer.

    Hvis folk ikke er sikre på hva de har funnet, er det mulig å bruke Norsk Sopp- og Nytteplanteforenings fysiske soppkontroll samt deres digitale sopphåndtering, legger Johansen til.

    Grønn fluesopp

    Grønn fluesopp bør holdes unna.

    Foto: Gro Gülden/Botanisk museum

    Hvordan gjenkjenne mugg?

    Men når du først har lært om kantareller og de fire giftigste soppene, hvordan navigerer du og oppdager de hundrevis av sopparter som finnes i Norge?

    Stan forteller at han ofte får tilsendt bilder av forskjellige sopp, og spør om han vet hvilken sopp de plukket. Ofte er bildene tatt ovenfra.

    – Da pleier jeg å sende tilbake at det er som å ta et bilde av hodet til en person ovenfra og spørre hvem det er, sier han.

    Brun sopp

    Du må se under hetten på soppen for å kunne identifisere den. Her er Jim-Andre Stan med brune soppbrune striper, og det bør du holde deg unna.

    Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

    Du finner mest informasjon om en sopp ved å snu den og se på undersiden.

    Det viktigste er å kunne kjenne igjen hva slags mønster soppen har under hetten. Hvis du gjør dette, vil du kunne skille de trygge soppene fra de farlige.

    De fem gruppene av sopp

    Utvid faktaboksen

    Lene Johansen forklarer at det er fem typer mønster, som da avgjør hvilken gruppe sopp det er snakk om.

    Den første gruppen er skivesoppen. Her ser det ut som det er fylt med barberblader under sopphetten. Det er i denne gruppen du finner den giftigste soppen i Norge.

    – Hvis du ikke kan så mye om sopp, er en rask tommelfingerregel at du bare går forbi alle soppene med hvite skiver under panseret og alle de brune med brune skiver. Da har du eliminert all fluesopp og all tympani, sier Johansen.

    Den andre gruppen er rørsoppen. Under panseret på dem er det massevis av vertikale rør som gjør at de ser nesten ut som en svamp på bunnen. Disse soppene kan trygt høstes, selv om ikke alle er gode å spise. Det anbefales å smake på soppen, er smaken mild kan du ta den med hjem, og smaker den chili kan du la den stå.

    Den tredje gruppen er pigghuder. Når du snur dem, vil du se mange pigger som stikker ut. Alle med lette, myke pigger er spiselige, mens de med brune og harde pigger er farbare.

    Den fjerde gruppen er de porøse soppene. Bunnen av denne kan se ut som isopor. De fleste av disse soppene er så harde og seige i kjøttet at de ikke er spiselige, selv om bare én er giftig. Bare to av denne gruppen regnes som spiselige sopp: champignonsoppen og franskbrødsoppen.

    Den femte gruppen er ribbesopp. Bunnen deres beskrives best som lett krøllete. I denne gruppen finner du kantareller og trompetsopp, som begge er gode matsopper. Selv om denne gruppen er trygg, bemerker Johansen at folk noen ganger ikke kan se forskjell på ribbein og skiver.

    – Men du kan teste det ved å prøve å klø med neglen. Skallene er veldig enkle å skrape av, mens ribba er en del av soppkjøttet, sier han.

    – Hvis du må inn i kjøttet for å skrape det av, så er det nesten sikkert ribbemugg.

    Fra hurtigmat til delikatesse

    Bortsett fra de fire mest giftige soppene som kan gi lever- eller nyreskader, er det ingen stor krise om du skulle få i deg giftig sopp. Det kan gi kvalme eller diaré, men det går over av seg selv, sier Johansen.

    Men uansett, poenget er at du må gå med en god sopp for å få en god smaksopplevelse. Og jo mer du lærer om sopp, jo mer spennende blir det, mener Stan.

    Ifølge ham er det ingen restriksjoner på bruken av sopp, alt fra å steke dem lett i panne til å tørke dem og lage krydder av dem.

    – Det morsomme med sopp er at de før ble sett på som nødmat. Dette er ikke lenger tilfelle, men har blitt et eksepsjonelt problem. Ikke ulikt det som skjedde med mange fisker, sier han.

    – Det som før ble ansett som ikke-fisk er blitt en delikatesse, det samme er tilfellet med sopp. Det har vært økt interesse fra restauranter og folk som setter pris på stedets smak.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email
    Previous ArticleLage bål i den tørre skogen – NRK Vestfold og Telemark – Lokalnyheter, TV og radio
    Next Article Norge led på grunn av ekstreme regnvær i juli.
    Kjetil Aasheim

    Related Posts

    Coca-Cola Russland-krigen. Som det ville vesten

    17. August 2022

    – All ledelse må gå av – NRK Sørlandet – Lokalnyheter, TV og radio

    17. August 2022

    Strøm, kraftpris |: Den dyreste strømmen i historien for andre dag på rad

    16. August 2022
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Top Posts

    Subscribe to Updates

    Get the latest sports news from SportsSite about soccer, football and tennis.

    Advertisement
    Demo

    Her får du alle retningslinjer for informasjonsinnhold, regler og forskrifter om handel Shopping import og eksport.

    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    Top Insights

    Coca-Cola Russland-krigen. Som det ville vesten

    17. August 2022

    – All ledelse må gå av – NRK Sørlandet – Lokalnyheter, TV og radio

    17. August 2022

    Den nye E39-strekningen i Sør-Norge åpner i november

    16. August 2022
    Get Informed

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.