To Ap-ordførere, Kari Nessa Nordthun og Jan Oddvar Skisland, i henholdsvis Stavanger og Kristiansand krever nå handling fra Steyr-regjeringen mot høye strømpriser.
Sørvestlandet har hatt rekordhøye strømpriser i lang tid. Nå varsler ordførerne om situasjonen.
– Vi hører hvordan næringslivet har kjempet mot denne uforutsigbarheten og høye strømleie i lang tid, og det samme gjør innbyggerne. Da er det viktig at det gjøres tiltak, og det haster, sier Nessa Nordthun til NRK.
– Norge er en del av det internasjonale strømmarkedet. Er det ikke klart at man ikke bare kan gjøre endringer over natten?
– Ja, men denne situasjonen er bevart over tid, og nå er det varslet at den trolig vil vare lenge. Da er det viktig at vi faktisk snur opp ned på hele verktøysettet for å finne verktøyene som kan fungere for folk og bedrifter her, svarer Nessa Nordthun.
Og legger til:
– Vi forvalter Norges naturressurser. Det burde faktisk komme innbyggerne og vårt næringsliv til gode med forutsigbarhet og lavere priser.
Gjennom statssekretær i Olje- og energidepartementet, Amund V.I.K., avviser regjeringen enkle løsninger for å øke prisen på strøm. Les mer om deres svar senere i saken.
BEKYMRET. Både Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordthun (Ap) og Renseriet-sjef Ton Ostbo er bekymret for høye strømpriser på Sørvestlandet.
Foto: Odd Rune Kyllingstad
– Da var det veldig sent
Også ordfører i Kristiansand, Jan Odvar Skisland, er klar i kritikken.
– Det trengs tiltak. Vi ser nesten ingen andre muligheter enn at strømtilskuddsordningen for bedrifter i denne perioden skal være;
Skisland sier at regjeringen vurderer alle muligheter for å ordne opp.
Blant annet diskuteres restriksjoner på elektrisitetseksport, og kommunen har blitt oppfordret til å produsere mindre strøm for å spare vann.
Det er forgjeves, sier ordføreren i Kristiansand.
Det ble produsert store mengder strøm om vinteren og våren, melder Skisland. Da krigen i Ukraina gjorde situasjonen i Europa uklar, og presset i Europa økte, endret mye seg, mener han.
– Da var det veldig sent. Vi sitter med magasiner med veldig lite vann i, så vidt jeg forstår av meteorologene er det ikke mye håp om mye nedbør de neste ukene heller.
LITT VANN. Vatnedalsvatnet er absolutt ikke overfylt om dagen. Det meste av vannet brukes allerede til strømproduksjon.
Foto: Mathias Hamre
Strømregningen var nesten tredoblet
Tone Østbø er daglig leder i selskapet Renseriet, som driver renserimaskiner flere steder i Rogaland.
Han sier at strømkostnadene deres i juli i år var nesten tre ganger høyere enn i 2021. Det tilsvarer nesten 150 000 NOC. Det viser seg i resultatene.
– Det kutter enormt på bunnlinjen, spesielt nå som vi kommer ut av en pandemi der vi har vært i minus i to år. Da ser vi endelig lyset i enden av tunnelen, og så går vi inn i denne krisen, sier han.
– Hvordan er det å lede selskapet i en slik periode?
– Det er skummelt å ikke vite hva som vil skje fra uke til uke, spesielt når det var så usikkert under epidemien.
Østbøs bedrift har allerede måttet permittere. Han forstår at situasjonen ikke er lett å løse, men understreker likevel at han håper på handling fra politikerne.
– Det hjelper ikke å være helt rolig og ikke gjøre noe, sier han.
DYR STRØM. Strøm har vært dyrt for daglig leder Ton Ostbo og hans firma, Renseriet.
Foto: Odd Rune Kyllingstad
Overfor NRK er statssekretær i Olje- og energidepartementet Amund Wik (Kyst) klar på at regjeringen ikke ønsker dagens strømsituasjon.
På spørsmål om når næringslivet kan regne med tiltak mot strømprisen, svarer han:
– Vi jobber med situasjonen som utvikler seg kontinuerlig i strømmarkedet. Vi vil da komme med nye tiltak etter hvert som situasjonen utvikler seg, i samsvar med at vi også må holde kostnadene under kontroll for å unngå risiko for raskere renteøkninger.
Vick avviser også at rekordhøye priser kan elimineres med enkle løsninger som eksportrestriksjoner og strømpristak.
– Dette er en krise som berører hele Europa, som det er få raske og enkle løsninger på. Vi ønsker å finne en situasjon der vi klarer å holde prisen på et utholdelig nivå, sier Vic.
Samtidig vil de sørge for at Norge har nok vann i magasiner til vinteren. Begrensning av elektrisitetseksport er heller ingen enkel løsning.
– Vi er i en slik situasjon at vi vet at vi blir avhengige av å importere strøm fra nabolandene dersom det ikke er nok vann i Norge. Vi vil vurdere eksportrestriksjoner først når vi har nok vann til å overvinne vinteren.
Statssekretær Amund Wik (Kyst).
Foto: Mats Rønning