Kriminaliteten falt da Oslos uteliv ble fullstendig stengt. Men da barene fikk holde åpent til midnatt, skjedde det motsatte.
På grunn av smittesituasjonen i Oslo, under koronavirusepidemien i byen, ble det flere ganger fullstendige skjenkestopp. Delvis drikking ble observert i noen perioder. Deretter stengte pubene ved midnatt.
Nå har forskere sett på hvordan mindre tilgang på alkohol i byen har påvirket kriminaliteten.
Da Oslo gikk i lockdown med totalt alkoholforbud, stupte kriminaliteten. Blant forbrytelsene som ble studert av forskerne, var det et fall fra rundt 170 anmeldelser om dagen til rundt 100 om dagen. For voldsforbrytelser var reduksjonen omtrent 20 til 15.
Men situasjonen endret seg med delvise drikkepauser i flere dager. Da pubene stengte ved midnatt, økte antallet forbrytelser med gjennomsnittlig 1,1 per dag.
– Vi kan ikke slå fast hvorfor det er slik. En teori er at når pubene stengte ved midnatt, fortsatte folk å feste andre steder. Mens puber har regler om servering av alkohol og sikkerhetsvakter for å sikre ro og orden, har du ikke de reglene på private steder. Dette kan føre til mindre kontroll og mer kriminalitet.
Dette sier Mann Gehrel. Han er forsker ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo (UiO) og jobber også ved Universitetet i Malmö.
også lese
I Stockholm flytter eks-kriminelle inn og må love å holde seg unna kriminelle. I Oslo skal de få hjelp der de bor.
Mer narkotika
Sammen med forskerne Annika Alvin, Michael Frith og Thorbjörn Skardhamar skrev Gehrel en rapport om temaet. De så på kriminalitet i Oslo i 2020 og sammenlignet med 2019. Rapporten er nå publisert i Nordic Journal of Criminology.
Forskerne justerte resultatene for variabler som ukedager og sesong. Dette betyr for eksempel at en mandag i mars 2020 ikke sammenlignes med en lørdag i mars 2019.
– Hvilke forbrytelser økte i perioden da pubene stengte ved midnatt?
– Det har vært en betydelig økning i tyverier, narkotikarelaterte hendelser og bråk. Vi registrerte også en økning i volden, men det var ikke så betydelig der, svarer Gerel.
At endringen er betydelig betyr at det ikke er særlig sannsynlig at det bare er en tilfeldig endring.
også lese
De er unge og voldelige. Politiet mener «Ahmed» er en av dem som kjemper om kontrollen i Oslo sentrum.
Det kan ha erstattet alkohol med narkotika
I perioder med delvis stengning kan flere narkotikahendelser skyldes at folk har vendt seg til narkotika ettersom alkohol har blitt mindre tilgjengelig.
– Samtidig vet vi at narkotika- og trafikksaker i hovedsak reguleres av politiets prioriteringer. Så det er fullt mulig at politiet prioriterte disse områdene da pubene stengte tidlig, forklarer Gehrel.
Forskerne var ikke overrasket over at kriminaliteten totalt sett falt i løpet av perioden de studerte.
– Da barene ble stengt var det færre voldshendelser. Det er ikke så rart fordi det var mindre folk i byen.
– Kan vi si at enda flere restriksjoner på salg av alkohol vil føre til mindre kriminalitet?
– Det er ønskelig at folk kan nyte alkohol på puber. Derfor vil en større reduksjon være feil vei å gå. Oslo har i dag en fin balanse mellom pubregulering og muligheten til å ha en halvliter. Jeg tror ikke folk flest vil ha puber og barer stengt på grunn av kriminalitet, selv om de godtok det på grunn av korona.
også lese
LO-topp krever at overløpsstoppet fjernes så raskt som mulig
NHO. Rart med begrensninger
Ole Michael Björndal er næringspolitisk direktør i NHO Reiseliv. Han er ikke overrasket over at det skjedde mer kriminalitet i perioden hvor skjenketiden var begrenset.
– Da barene stengte ved midnatt, er det liten grunn til å tro at folk dro hjem. Vi vet at mange har fortsatt festen alene eller aldri gått ut og bare koste seg hjemme.
– Hva mener du er den viktige lærdommen fra resultatene av rapporten?
– I offentlige serveringssteder konsumeres alkohol som konsumeres ute på mer kontrollerte måter. Utelivet har for eksempel plikt til å nekte service til personer som har inntatt nok alkohol, mens det sjelden skjer i privat sammenheng, svarer Björndal.
– Åpne plasser har tross alt konsekvent blitt rost av norske byleger for smittevern. Så det var merkelig for mange at puber ble begrenset og stengt igjen og igjen, med tap av ansatte og likviditet. Denne rapporten vitner om de ytterligere negative konsekvensene av dette tiltaket. Det er derfor grunn til å tro at konsekvensene av tiltaket oppveier fordelene, og næringen bør gis tillit til å holde åpent selv om smittene øker, sier Björndal.
Aftenposten tok også kontakt med Oslo politidistrikt. De ønsker ikke å kommentere funnene i rapporten.