De dystre fremtidsutsiktene for nordmenns privatøkonomi hindrer dem ikke i å bruke penger i ferien. – Folk holder pusten litt, sier Oslo-turist Ingebjörg Sebøe.
Den første normale sommeren etter pandemien sliter ikke nordmenn på lommeboka. Det viser brukstallene for DNB-kundenes kort de siste fire sommerukene.
Mellom 20. juni og 17. juli spilte nordmenn 12,5 milliarder noko-kort, hvorav 2,6 milliarder ble igjen i utlandet, ifølge DNB.
Sammenlignet med normalåret 2019 økte kortforbruket med syv prosent.
– Ikke bruk penger hensynsløst
Ingebjörg Sebje med sønnen Brej Quentin og kjæresten Alexander Eriksen kom nylig tilbake fra ferien i Italia og avslutter ferien med en dag i Oslo, som de gjør hvert år.
Sæbøe innrømmer at de har mye ferieforbruk og forklarer at de lukker øynene litt for utfordringene fremover fordi det nå er ferie.
– Vi bruker ikke penger hensynsløst, men det overrasker meg hvor lite jeg tenker på gjenferdet rundt oss.
Han tror at han brukte litt mer penger denne ferien enn tidligere, men han får vite at forbruket ikke er mye større enn under epidemien.
— Vi lever ganske normalt, sier han.
Sæbøe mener det kanskje er på tide at han gjør tiltak for å sikre sin egen økonomi, men mener folk har ventet for lenge på muligheten til å feriere i utlandet.
– Du holder pusten litt, sier han.
– Ikke stabil
“Denne sommeren setter vi sannsynligvis flere skylapper på, vi ønsker ikke å tenke for mye på hva som kommer til høsten fordi denne sommeren kommer til å bli akkurat det vi har drømt om de siste årene,” sier datatransformasjonsdirektør. Hos DNB, Ine Oftedal.
Han mener at forbruket ikke kan fortsette på lang sikt og at mange allerede merker effekten av prisøkninger, stigende renter, stigende strøm- og drivstoffpriser.
– Kortbruken vi ser nå er ikke bærekraftig over tid, og da gir vi opp sparepengene vi har, så de aller fleste må justere litt når fallet kommer, sier Oftedal.
Ser man på tallene, er det ikke overraskende at den største økningen i utgiftene er knyttet til turisme, hvor økningen er på 44 prosent sammenlignet med året før, og 26 prosent sammenlignet med siste normalsommer 2019.
Cateringvirksomheten har også hatt en betydelig opptur i sommer, viser DNB-tall.
Økende gass- og oljepriser bidro til sterk vekst i kortsiktig transportbruk. Nordmenn brukte 740 millioner kroner på transport i sommer, noe som tilsvarer en økning på 23 prosent sammenlignet med 2019.
Ikke vær redd
Familien Ravndal fra Stavanger sier de innser at kostnadene øker i sommerferien.
På spørsmål om hva pengene brukes til, peker mamma Vigdis Ravndal på sine to barn, Martin og Rain.
– Vi har ikke satt noe budsjett for ferien, men vi har satt en maksimal forbruksgrense på 25.000 kroner, sier Ravndal.
De er ikke bekymret for mulige svekkede økonomiske utsikter i fremtiden, men at situasjonen tvinger dem til å være mer bevisste på hvor pengene går.
— Vi hadde en samtale om forbruk i familien, sier Vigdis og ser på datteren Rine.
også lese
Angående bensin- og dieselpriser i Vedum
Spania som appropriator
Landet der DNB-kundene brente mest penger tidligere i år var Sverige, men for første gang detroniserer Spania naboen.
– Vi har sett hvor fort ting kan snu, så vi nordmenn føler at vi bør utnytte at verden er åpen i sommer. For man vet ikke helt hvordan de neste årene kommer til å bli, sier Oftedal i DNB.
DNB-kortdata viser at kundene sveipet 429 millioner kroner i Spania i sommerferien. Selv med åpningen av grensehandelen ligger Sverige på andreplass med et forbruk på 412 millioner kroner i landet. Danmark er på tredjeplass når det gjelder utenlandsdestinasjoner.
også lese
Utelivssektoren har nesten kommet seg. – Lang forsinkelse i bedriftsmarkedet
Økonom: En grunn til bekymring
Thea Olsen, forbrukerøkonom i Danske Bank, mener folk bør unne seg i år, men bare hvis de har råd.
– Pengene som folk bruker nå i sommer bør nok stå på en bufferkonto for å være bedre forberedt på de kommende utgiftene.
Han peker på en cocktail av økonomiske utfordringer som vil ramme nordmenns privatøkonomi i fremtiden.
– Det er mye på en gang, jeg snakker om mat, drivstoff, elektrisitet blant annet, og stigende renter legger til alt, som kan ramme hardest for mange husholdninger i Norge. sier han og legger til.
– Noen vil slite med denne cocktailen, og hvis denne allerede slitende gruppen bruker mer enn den burde, er det grunn til bekymring.
Han mener spesielt at den siste tidens økning i strømprisen er en øyeåpner for mange.
For å gi råd til norske familier, sier han:
– Rydd opp i økonomien.
Han håper folk forstår hvordan stigende renter og inflasjon vil påvirke lommeboken deres, og at det alltid er dyrere å tenke at det bør gjøres enn å bare gjøre det.