Engangsplastartikler er forbudt fra 2021. Her er noen miljøvennlige alternativer.
Bakgrunn: Gjennom en serie artikler gir vi forbrukerne tips og triks for å leve et grønnere liv. Ingen pekefingre, bare informasjon.
Ekspertene. Truls Gulovsen, leder av Norges Naturvernforbund, og Anja Bakken Risse, leder av Framtiden i våre hender.
1. Hvorfor er det et viktig miljøtiltak å redusere plastforbruket i hverdagen?
– Plast er laget av mineralolje. Å lage det er veldig ressurskrevende. Det kan inneholde skadelige miljøgifter, bruker svært lang tid på å brytes ned, og bidrar til spredning av mikroplast. Plasten vi omgir oss med, finnes dessverre igjen i naturen, i magen på dyr og i blodet til mennesker, sier Riize.
– Plast er et petroleumsprodukt som har ulike konsekvenser for natur og miljø. Det er klimagassutslipp ved råstoffutvinning, høyt energiforbruk ved produksjon og avfallshåndtering, og risiko for forurensning og avfall. Det eneste miljøtiltaket som bidrar til å redusere alle disse effektene er å redusere forbruket og produksjonen av plast, sier Gulovsen.
2. Engangsplastartikler er forbudt fra 3. juli 2021. Hvilken effekt hadde det?
– Det er litt tidlig å måle effekten. Foreløpige studier viste imidlertid at forbudet ville redusere plastbruken i Norge med rundt 3.600 tonn per år og var forventet å redusere forsøplingen med rundt seks millioner enheter. Og så kan man tenke seg at forbudet kan «tvinge» produsentene til å tenke nytt og gi plass til flere gjenbruksprodukter som kan brukes om og om igjen, sier Gullausen.
-I dag omfatter forbudet engangsplasttallerkener, engangsbestikk i plast, sugerør av plast, matbeholdere og kopper i isopor, bomullsknopper og OXO-plast. Forbudet mot engangsplast bør utvides til å omfatte flere produkter som plastposer, glitter og konfetti. Slike tiltak er nødvendige hvis vi vil redusere den vanvittige bruken av overflødig plast, mener Ryze.
3. Hva bruker nordmenn engangsplast i hverdagen?
– Det er nok emballasje som er størst i volum og i tillegg har relativt lav materialgjenvinningsgrad. Vi tror det er mye nedbemanningspotensiale der. Det finnes også en rekke containerbeholdere for take-away mat og drikke laget av enten isopor eller papp med plastdeksel. Det bør være hensiktsmessig å ha gode gjenbruksmodeller der, samt få på plass løsninger for å flytte emballasje inn i lukkede kjeder, mener Gulovsen.
4. Hva er de miljøvennlige alternativene til engangsplast?
– Det beste alternativet er alltid det du allerede har eller produkter som kan brukes gjentatte ganger. Kjøp uten emballasje fra frukt- og grønnsakshylla i butikken, ta med handlenett, pose eller plastpose som står hjemme. I så fall er det ikke nødvendig å kjøpe nye plastposer hver gang, sier Gulovsen.
Han legger til:
– Planlegg slik at du slipper å kjøpe «to-go»-varer, som ofte er pakket inn i engangsemballasje.
Flere tips
1. Olivenolje i stedet for q-tips
Ha noen dråper olivenolje i øret. Dette myker opp ørevoksen og gjør det lettere å komme ut.
2. Sprett ballongene
Et alternativ ville være hjemmelagde pongballer laget av garn og papir. Såpebobler i stedet for bobler kan være like morsomme for barn.
3. Velg sugerør laget av stål eller glass
Stål- eller glasssugerør er gjenbrukbare og enkle å rengjøre.
4. Reduser bruken av plastfolie
- Legg en tallerken oppå for eksempel en bolle/skål.
- Du kan også bruke bokser med lokk, gjerne glass, men også plast. Selv om det brukes plastboks, reduseres bruken av engangsplast. Gamle syltetøyglass og andre typer glass kan brukes til oppbevaring av både mat og drikke.
- Skal du fryse mat kan gamle melkekartonger være et godt alternativ.
- Det finnes bivoksplater på markedet som fungerer godt til å dekke matskåler eller pakke rundt grønnsaker og frukt med mye vann.
Kilde: Fremtiden i våre hender
- Randi Aune-Steinacher slo seg løs fra engangsplast. Les hvordan den har erstattet produktene du bruker i hverdagen, dvs denne saken.