Den norske klatrer Kristin Harila besteg K2-fjellet i natt. Målet er å bestige de 14 høyeste fjellene i verden på én sesong.
Bulletin: Få en oversikt over Ukraina med vårt nyhetsbrev
Forrige uke skrev A magazine om Harilas rekordforsøk.
I en pressemelding siterer han følgende, som han skrev i går kveld fra Camp 4 av K2:
– Nådde toppen klokken 02.30, veldig tidlig, så ingen soloppgang. “Safe” ved Camp 4, fortsett direkte til Base Camp.
Med sine 8.611 meter regnes K2 som et krevende og farlig fjell. Christie besteg fjellet sammen med et titalls andre klatrere, inkludert norske Frank Løcke.
Med K2 har han nå besteget verdens fem høyeste fjell på 85 dager, en dag raskere enn rekorden til den nepalske klatreren Nirmal Purja, vanligvis kalt Nimsdai.
Neste mål er Broad Peak, K2s nabofjell.
Kvinnemøte
Harila ser på prosjektet som en form for kvinnekamp, sa hun til magasinet A forrige uke.
– Historisk sett er det menn som har måttet følge det, det er de som blir sponset, det er de som lager filmer om dem, og det er de som skriver bøker om det. Jenter vil klatre like mye som gutter, men skal de klare det, må de få muligheten, sa hun den gang.
Han mener nordmenn har kommet mer til kort på likestilling enn vi liker å tro. Og han håper å bidra til å gjøre en forskjell.
– I fremtidige generasjoner håper jeg at jenter lettere kan gjøre det de vil. Jeg håper de har forbilder og bransjer som støtter dem, sa han.
– Risiko er ikke en privat sak
Christine Harila skal bestige alle 14 fjell over 8000 meter på en sesong. Dette har bare blitt gjort én gang før av Nimsday i 2019, kjent for den populære Netflix-dokumentaren 14 Peaks.
Den nest raskeste til å klatre alle 8000-meterstopper, han klarte det på 7 år og 310 dager.
Før Harila slo rekorden for ikke så lenge siden, var Norges John Gangdahl mannen med flest 8000-meterstopp i verden.
Han fortalte A magazine at Harilas prestasjoner er beundringsverdige. Samtidig er han litt i tvil om slike prosjekter.
– Risiko er ikke en privat sak. Skjer det uhell på fjellet hjelper alle til, uansett hva som er avtalt på forhånd. Du har et spesielt ansvar for sherpaene, som vil gjøre hva som helst for deres klient, sa han.
Han mener jaget med å bestige mange topper på kort tid er annerledes enn tradisjonell klatring, hvor tempoet er mindre sentralt.