– Noe av det siste man vil ha i en elv, sier lederen i Ledal Elveeierlag. Slam produseres ved tunnelboring i forbindelse med bygging av et kraftverk.
Bulletin: Få oversikt over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.
Lærdalselva er en av de absolutt beste lakseelvene i landet. Men onsdag ble lokale innbyggere vitne til det de mener er en miljøkatastrofe. En stor mengde gjørme og steinstøv ble sluppet ut i elven.
Kilden var kraftverket under bygging på Øvre Kvemma. Norsk grønkraft er selskapet bak anlegget.
Mark Brooks er styremedlem i Lærdal Elveeierlag. Han forteller om scenen som møtte ham onsdag da han gikk opp til elva. Da var den 3,5 kilometer lange delen av elven full av tykk gjørme.
– Alt som har gjeller, enten det er en fisk eller et insekt, dør i noe slikt, sier Brooks til Aftenposten.
Han beskriver det som skjedde som en «ultrakatastrofe».
“Det er noe av det verste du kan få i en elv,” sier Brooks.
Skader fisk og insekter
Leder i Elveeierforbundet Ola Peter Bö er også dypt bekymret. Han forteller at politiet og Økokrim har satt i gang etterforskning av hendelsen.
– Dette er noe av det siste du vil ha i en elv. Vi snakker om en stein med en skarp kant. Det skader gjellene til fisk, spesielt småfisk og yngel, sier han til Aftenposten.
Verken ordfører i Lærdal Audun Mo (Ap) eller kommunedirektør Gun Leroy hadde torsdag kveld hørt om hendelsen.
Mo sier han ikke kan kommentere før han har en bedre forståelse av saken og mulige skadeomfang.
– Men Ledalselva er en av de viktigste og mest brukte elvene i landet. Det er av stor betydning, understreker Mon overfor Aftenposten.
Det har ikke lyktes Aftenposten å få bekreftet hendelsen fra politi eller statsadministrator.
Gropen kollapset
Konsernsjef i Norsk grunndkraft Rune Skjevdal har ikke svart på Aftenpostens henvendelse. Men han bekreftet overfor VG at det var en ulykke og at politiet var på stedet onsdag.
Han anslår at det er 10 til 15 kubikkmeter silt som fyller elva. Slam er forårsaket av tunnelboring. Vannet fra tunnelen skulle helles ned i gropen, men gropen kollapset og vannet rant rett ut i Ledalselva.
Skjevdal forteller at det dreier seg om små steinpartikler, men det er ingen omtale av kjemikalier.
— Det er en veldig trist sak, sier Skjevdal til V.G.
Facebook-gruppen Redd Villaksen delte bilder og en beskrivelse av det som skjedde. Den fikk en rekke svar fra sinte og bekymrede mennesker.
Organisasjonens president, Jens Olav Flekke, som publiserte innlegget, mener lekkasjen bør få konsekvenser.
– Du kan kalle det ulykke. Men denne typen hendelser kan gi så store følgeskader at man ikke kan la det skje, sier Flekke til Aftenposten.