Privat ordning. Dette er dagens kortinnlegg.
En debatt
Dette er et diskusjonsinnlegg. Meningene som uttrykkes i teksten er forfatterens ansvar.
Ikke en kompatibel løsning
Marian Aasen, leder av opptaksutvalget, skriver i Aftenposten 17. juli at muligheten for å ta fag fra ungdomsskolen bør begrenses.
Har du tenkt nøye gjennom implikasjonene? Post-korona-kullet konkurrerer nå med korona-kullet, som har et høyere snitt, fordi de strøk på eksamen. For mange av disse er en privat ordning eneste løsning.
Opptakskomiteen insisterer også på at medlemmer av velstående familier kan komme ut av den fattige middelklassen. De mener at ordningen skaper ulikhet. Hva med i stedet å gjøre fag fritt som de pleide?
Det som faktisk skaper ulikhet er at elever fra fattige familier har mindre sannsynlighet for å oppnå samme høye karakterer som elever fra velstående familier. De ender raskt opp med å betale skolepenger for privat utdanning som krever lavere GPA.
Utdanningssystemet er delt. Det er til ulempe for ressursrike familier og hindrer sosial mobilitet. Å frata studenter som trenger mer tid en ny sjanse er ikke solidaritet og bringer oss nærmere samfunnet vi ikke ønsker.
Inger Ann Hovland, mor
Det bør bli mindre “nyttige” varer å ta
Marianne Aasen, leder av mottaksutvalget, presenterte arbeidet til mottaksutvalget i Aftenposten 17. juli. I dag må mange studenter ta fag som privatister for å få opptak til populære studier. Det skal ikke være slik. Utvalget bør foreslå tiltak som vil gjøre fagene mindre «lønnsomme» som privatpersoner.
Samtidig skal systemet gi muligheter for de som av ulike årsaker ikke klarer å realisere potensialet sitt i ungdomsskolen.
Men kommisjonen må også vurdere hvordan opptaksordninger påvirker videregående opplæring.
Rettferdig opptak til høyere utdanning krever at videregående karakterer er et pålitelig og rettferdig uttrykk for elevenes kvalifikasjoner. Men de siste årene ser vi at posisjonsvurderingene har økt betydelig. Denne utviklingen kan undergrave hensikten med rettferdige opptaksordninger.
Aachen tilbyr også standardiserte opptaksprøver; Jeg tror det går i feil retning. Generell studiekompetanse gir ungdom omfattende yrkesopplæring. Standardiserte prøver kan derfor ikke erstatte generell studiekompetanse.
Utdanningsforbundets sentralstyremedlem Tom Jambak