Sommerens store kjendis har skapt hodebry for myndighetene. Kråkebollen, som nærmest har blitt en attraksjon, kan nå fraktes.
En rekke statlige institusjoner overvåker situasjonen. De ønsker å gjøre tiltak for å gjøre Freya mindre engstelig og forhindre uønskede hendelser.
Walrossen har tilbrakt de siste dagene i Oslos Frognerkillen, hvor han nærmest har blitt en turistattraksjon. Mange tilskuere besøker området, både til sjøs og på land med båt.
Mer dukket opp onsdag potensielt farlige situasjoner:
- Eivind Andreas Wold la plutselig merke til Freya like ved kajakken hans. Han ble sjokkert, men dro.
- Gutten falt i vannet i nærheten av måsen mens han var ute og padlet. 17-åringen klarte å bli reddet på ski.
Fiskeridirektoratet diskuterte situasjonen torsdag morgen.
Sender et skip
De har ansvaret for Freya. Møtet var internt og startet kl 09:00.
– Torsdag kveld vil vi være på stedet med Rind-skipet og slik vil vi kunne informere og bidra til at folk ikke kommer for nærme.
Dette meldte Nadia Jdaini, kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet. Samtidig forbereder de seg på mulig overføring av dyret.
– Her er vi i kontakt med spesialister, blant annet ved Havforskningsinstituttet, for å finne ut hvordan dette skal gjøres. Vi er ikke ferdige med å undersøke disse detaljene. Vi vil gi informasjon når en eventuell flytteprosess er bestemt, sier han.
Onsdag ettermiddag sa Fiskeridirektoratet at det var uaktuelt å avlive hvalrossen.
Verken politiet eller Oslo brannvesen hadde planer om å gjøre noe da Aftenposten kontaktet onsdag. Mattilsynet, som har ansvaret for fiske- og dyrehelse, var ikke involvert.
Redd for utløste reaksjoner
Å flytte er en god idé, mener Rune Aae. Han er doktorgradsstudent i naturfagdidaktikk ved Universitetet i Sørøst-Norge. Lenge fulgte han Freya.
– Når jeg ser hvordan folk oppfører seg rundt Freya, er jeg veldig redd for at det skal gi reaksjoner hos henne. Han kan skade seg selv eller andre når han prøver å rømme eller når han er stresset, bemerker Aae.
Kjell Isaksen, biolog i Bymiljøetaten, følger også situasjonen nøye. Torsdag morgen drar han ut for å observere Freya.
– Avhengig av hvor han ligger, vil vi vurdere om vi kan stenge av et mindre område. Spesielt hvis han ligger i havna, sier Isaksen.
Kommunen samarbeider med Fiskeridirektoratet og politiet. Foreløpig vil ikke Isaksen si hvordan utkoblingen vil ende i praksis.
– Hold god avstand
Miljødirektoratet publiserte tirsdag et innlegg på Facebook. De skriver at det å nærme seg mennesker kan provosere frem situasjoner når Freya blir skadet.
«Det kan også føre til situasjoner der dyret utgjør en trussel for mennesker. Dette kan få Freya til å ønske å bli avlivet, noe vi bør unngå», heter det i innlegget.
Byrået ber folk holde avstand. Personer i båt og vannscooter bør ikke komme nærmere enn ti meter. På land er klokken seks meter unna.
«Båteiere i Frognerkillen må gjøre tiltak slik at hvalrossen ikke kan komme inn i båten», skriver de også.