Etter skytingen i Oslo 25. juni ble 33 personer nektet rettshjelp. Dette kan føre til at flere som er rammet ikke får erstatning.
Bulletin: Få oversikt over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.
– Noen av de avviste er veldig sinte. De forteller om mareritt, de sover ikke mer enn to-tre timer i natt og de er redde, sier advokat Christian Lundin til VG.
Han hjelper mer enn 60 personer som deltok og ble fysisk eller psykisk skadet i skytingene på pubene Pers på korket og London under Pride-feiringen i Oslo 25. juni, og har bedt ofrene om å oppnevne juridisk bistand. følge deres interesser;
Lundin fikk avslag for 33 av dem og begynte å klage.
– Flere personer som ble hjulpet av advokaten til å få rettshjelp var involvert i å sette terrormistenkte Zaniar Matapuri (42) i bakken og ta pistolen fra ham, sier Lundin.
En av de avviste mennene fortalte avisen at Matapour ble truffet i underarmen av kulefragmenter mens han skjøt. Kulen ble fjernet under generell anestesi ved Ulewall sykehus, ifølge klagen Lundin skrev for mannen.
– Det handler om å ivareta offerets interesser forsvarlig etter skytingen. En bistandsadvokat bør passe på dem, sier Lundin.
Det var Oslo tingrett som avslo søknadene om rettshjelp. Lundin kritiserer tingrettsforhandlingene.
– Det er åpenbart at tingretten la en svært restriktiv linje, og det ser ut til at retten tok sakens alvor til sitt ved vurderingen av begjæringene, sier han.
Tingretten avviser imidlertid kritikken.
– Tingretten vil alltid søke å følge lovens og rettspraksisens intensjon og vil derfor verken velge en restriktiv eller liberal linje. Et viktig hensyn er likhet for loven, altså at lignende saker skal behandles likt, skriver kommunikasjonssjef Irene Ramm på vegne av Oslo tingrett i en epost til VG.