Eugene (VG) Verdensrekordholder i stavsprang Armand Duplantis (22) bør være verdens best betalte idrettsutøver. Jakob Ingebrigtsen (21) ville vært på samme lønnsnivå om han konkurrerte like mye som Sveriges gullgutt.
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også artikler og tjenester laget av VG.
Det hevder Daniel Weisfeld overfor VG. Svensken har vært agent og manager for Armand Duplantis og Jakob Ingebrigtsen i mange år.
– Sannsynligvis rett under. Jacob konkurrerer ikke så mye. Hvis han gjorde det, ville han vært på samme nivå. Han ville vært der også, sier han.
I et intervju med svenske Expressen hevder Daniel Weissfeld at Armand Duplantis har detronisert Sidney McLaughlin (22) som den best betalte idrettsutøveren i verden. McLaughlin, som nylig satte verdensrekord på 400 meter hekk på 51,41, har allerede mottatt en grunnlønn på rundt 15 millioner kroner fra sko- og utstyrsprodusenten sin i 2019. Da var han ikke den beste på banen, men den mest populære på sosiale medier.
Det sies at skoprodusenten New Balance i fjor hevet årslønnen til 18 millioner kroner. Da vant den amerikanske kvinnen OL-gullet i det lange hekkeløpet i Tokyo.
– Armand Duplantis er for tiden den best betalte idrettsutøveren i verden. Det vet jeg, sier Daniel Wesfeld til Expressen her i Eugene.
Han ønsker ikke å røpe hvor mange millioner Duplantis, som har bodd i USA nesten hele livet, er verdt. Det vil han heller ikke når det gjelder Jakob Ingebrigtsen. Når det gjelder Duplantis, sier han imidlertid at det er verdt å sette verdensrekord, slik «Mondo» Duplantis gjorde i Beograd i vinter med 6,20 meter innendørs. For noen uker siden satte han «verdensrekord utendørs» i Stockholm med 6,16 meter (det er ingen forskjell på utendørs- og innendørsrekorder på polet).
World Athletics (International Association of Athletics Federations) betaler $100 000 for en individuell verdensrekord. Det er litt over en million kroner med dagens kurs. Duplantis er en tung favoritt i verdenscuppen her i Eugene. World Athletics gullbonus er på $70 000 (litt over 700 000 kroner).
Det gjelder også Jakob Ingebrigtsen og Carsten Warholm, som dermed satte to verdensrekorder på 400m hekk i fjor. Det bare regner…
Vinner Jakob Ingebrigtsen 1500 meter og 5000 meter i VM, får han halvannen million kroner av arrangøren. 2. plass gir 350.000 kroner, 3. plass 220.000 kroner.
Det ville imidlertid være liten endring sammenlignet med dusøren hans fra sko- og utstyrsprodusenten Nike. Det samme gjelder Karsten Warholm, hvis «hovedarbeidsgiver» er Puma, med norske Björn Gulden som internasjonal administrerende direktør.
– De lar meg ikke si det. Men det er høyt, svarer Daniel Weisfeld på spørsmål om hvor mye Nike vil betale Jakob Ingebrigtsen for gullsuksess i Eugene.
Det er verdt å merke seg at Eugene er byen der Nike-løpeskoen ble født på begynnelsen av 1970-tallet, og at utstyrsprodusenten nå har sitt hovedkvarter like vest for Portland, en kort kjøretur fra Mile and Mile Runners’ Mekka. USA, Eugene.
Daniel Wesfeld sier bonusutbetalinger varierer “fra avtale til avtale”, men understreker at 100m og 1500m er de mest verdsatte av alle friidrettsarrangementer. Kanskje 10 ganger høyere enn ballen og “lignende øvelser”. «Det er høyt», ifølge svensken, som også er manager for den svenske supersvømmeren Sara Sjostrom.
– Jeg er sikker på at Karsten (Warholm) også har en slik ordning som «vokser» med ham. Kontrakten øker med fremgangen. Jeg kjenner markedet og vet hva slags tilbud vi får, sier Daniel Weisfeld.
også lese
Warholm med internasjonal patronatskontrakt. – Jeg vil ikke snakke om penger
Han avslører at Jakob Ingebrigtsen ble tilbudt $50.000 til $75.000 for startpengene for 1.500 meter. Det er mellom en halv million og 750 tusen norske kroner. Han får ingen ekstra lønn for å løpe sitt årlige milløp i Eugene Diamond League-konkurransen. Det er en del av hovedkontrakten hans, som først utløper om tre til fire år. Weisfeld bemerker også at det ikke er en «låst» kontrakt.
– Det er smart skrevet, sier han.
1500 meter er nok overvurdert fordi Nike-eier mangemilliardær Phil Knight (84) en gang drømte om å bli verdens beste miler (1609 meter).
– Han drømte om å bli Jakob Ingebrigtsen, ikke eier av Nike, sier Steinar Hoen.
Bislet Diamond Leagues hovedstevne er i Eugene. Han tror Jacob Ingebrigtsen har potensialet til å bli, som han sier, et forbilde for hele college-Amerika. Slik var Great Wets for den store bølgen av løping og kvinners inntog som marked for løpeskoprodusenter.
– Hvis alt går bra, er mulighetene uendelige fordi han er på rett plass. Alle de som driver her «kjenner» familien Ingebrigtsen. Hvem får hele siden i New York Times? Ikke mange, sier Daniel Wesfeld, med tanke på at «Team Ingebrigtsen» nylig fikk.