Svanene ved Frognerkillen ble ødelagt av havmannen Freya. I Finland kantret sjøskipet Stena. Hva ligger bak den skandinaviske havsommeren?
Bulletin: Få en oversikt over Ukraina med vårt nyhetsbrev
Fritidsbåter og svaner fikk passere Frognerkillen mandag og tirsdag. Havfruens besøk i hovedstaden har tiltrukket seg både store og små, selv om folk har fått beskjed om å holde avstand.
Freya er imidlertid ikke den eneste hvalrossen som forårsaker glede og raseri i de nordlige farvannene. 900 kilometer rett mot øst har også de finske byene Kotka og Fredrikshamn fått besøk av måker. Der er havfruen Stena på farten.
Det kjente den finske fiskeren Antero Halonen på søndag. Han ble overrasket over å finne Stena sittende fast i fiskeutstyret.
Nærmøtet med havet var ikke uten dramatikk.
Ufrivillig bad
– Først var det rolig og ikke truende i det hele tatt, sa Halonen til den finske avisen Kymen Sanomat. De er en av flere finske medier som følger den berømte stranden tett.
Han tok kontakt med Kystvakten og fortalte om situasjonen. Da de dukket opp, endret situasjonen seg. Stena ble mer rastløs. Da de prøvde å frigjøre ham, satte han de store haiene i Halonens båt og prøvde å krype ombord.
I stedet veltet båten og fiskeren havnet i vannet.
– Det var sommerens første svømmetur, sa Halonen.
Heldigvis ble han ikke skadet. Men båten sank, og Halonen sier han mistet 10.000 euro i fiskeutstyr, rundt 100.000 kroner.
Men Freya og Stena er ikke de eneste havfruene som tilbringer sommeren langs kysten av Norden. Det er i dag en kråkebolle ved Kyberg i Finnmark og utenfor kysten av Vestlandet. Det sier kråkebolleforsker Rune Aae, som er doktorgradsstudent i naturfagdidaktikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Hva skjer?
dro til Spania
Havet lever faktisk langt nord i Atlanterhavet, Svalbard, Grønland og Canada. Men noen ganger reiser de sørover.
– Vi opplever stadig hvalvandring, slike lange vandringer, sier Aae til Aftenposten.
– Individer som begynner å migrere kan reise uendelig langt. Den lengste vi har sett i nyere tid var Wally. Han kom seg helt ned til Spania før han snudde. Det var i fjor.
Det kan for eksempel være hanner som har blitt sparket ut av resten av flokken.
Denne typen migrering kan ha en viktig funksjon. Flytting av dyr kan etablere en bestand på et helt nytt sted. Men det tar lang, lang tid. Ifølge Aae er det aldri tidligere blitt observert strender utenfor Finland.
Sulten og trenger hjelp
Så hvorfor er det så mange kråkeboller langs kysten denne sommeren? Aae tror det er helt tilfeldig. Freya og Stena er begge hunner, og hunnene er ikke kjent for å bli slaktet fra flokken.
– Mest sannsynlig forlot Freya moren sin da hun var ung. Han var nok ikke mer enn to og et halvt år da han kom til Ibestad i Tromsø, sier Aae.
Det var i 2019. Siden den gang har han vært i både Nederland og Storbritannia. Det viser et kart Aae laget der hun følger Freyas reise.
– Så vi har Stena. Han er trolig mellom 25 og 30 år. Så veldig gammel. Det kan være så enkelt som at han navigerte et feil sted, sier Aae.
Men å komme seg ut av Østersjøen kan være vanskeligere enn å komme seg inn. Stena manøvrerte seg forbi Danmark og langt inn i Finskebukta. Hun gikk seg vill i en park i et boligområde utenfor Kotka tirsdag. Han svømte nok et godt stykke langs elvebredden, skriver Kymen Sanomat.
Stena er i dårlig form og sulten. Nå skal lekesykehuset og Korkeasaari dyrehage ta seg av ham. Han ble dopet og vil bli flyttet fra stedet.
– Dyret vil trolig ikke overleve i denne tilstanden og vil finne veien fra Østersjøen, skriver dyrehagen på sine nettsider.
Hva som blir skjebnen til Stena er ikke kjent nå. I verste fall kan han ende opp med å bli drept.