Storbritannia opplever den verste hetebølgen noensinne. Det er ikke klart at helsevesenet er i stand til å takle dette.
Bulletin: Få en oversikt over Ukraina med vårt nyhetsbrev
“Hottere enn Sahara”. “Blowtorch Britain”. “Smeltet mandag”.
Britiske aviser koser seg med språket når de snakker om hetebølgen som raser i Storbritannia. Men faktisk er det blodig alvorlig.
Fredag erklærte Storbritannia en nasjonal nødsituasjon på grunn av varmen. Temperaturene var ventet å overstige 40 grader mandag og tirsdag.
Landets meteorologiske byrå ga for første gang et rødt varsel for ekstrem varme. Meteorologer advarer om «livsfare».
“Sykdom og død kan forekomme hos friske og friske mennesker” så vel som hos sårbare mennesker, ifølge UK Institute of Public Health.
Dette kan få alvorlige konsekvenser for ambulansetjenesten, som allerede er «på randen av kollaps».
Ambulanser har stått i kø utenfor sykehus over hele landet i flere uker. Det jobbes intensivt innenfor dørene for å gi plass til pasienter som venter utenfor.
Opptil 12 timer i kø
15 minutter. Dette er den maksimale tiden det vil ta å overføre pasienten fra ambulansepersonalet til akuttmottaket.
I dag kan det ta opptil 12 timer. Ambulanser står i kø utenfor dørene til britiske sykehus, og klarer ikke å svare på nødanrop.
BBC besøkte flere sykehus rundt om i landet forrige uke. I Royal Cornwall sør i England ventet 25 ambulanser. Tre av dem sto der i mer enn ti timer.
Noen timer unna Derriford Hospital sto 20 ambulanser i kø i 11 timer på en overfylt parkeringsplass.
Lignende forhold ble registrert flere steder.
– Vi er på randen av ødeleggelse. “Folk ringer og sier at de ikke får en ambulanse før seks eller ni timer,” sa en ambulansearbeider til BBC.
For noen kan det være for sent.
– Det blir feil å si at det ikke var noen øyeblikk da jeg felte tårer. Vi kunne ikke hjelpe personene fordi det var for sent, sier ambulansearbeideren.
– Kanskje de døde likevel, men det er definitivt tilfeller der vi burde vært der for dem tidligere, fortsetter han.
Overfylte sykehus
Årsaken til ambulansekrisen er ikke ambulansetjenesten i seg selv. Den virkelige krisen fortsetter inne på sykehusene.
Det er rett og slett ikke plass til pasienter. Legevaktene er fulle. Så ambulansene må vente ute med pasientene.
Hele systemet er «ødelagt», sa Adrian Boyle til BBC. Han er president i Association of Emergency Physicians of the United Kingdom.
Problemet? Sykehus klarer ikke å overføre friske pasienter til sosial omsorg, mener han. Hvis de var i stand til det, kunne området til legevaktene frigjøres. Da ville ambulansene kunne frakte pasienter «uten avbrudd», sier han.
Association of Emergency Managers in the United Kingdom (AACE) påpeker også at roten til problemet er koordinering. Men en løsning kan ta flere år å implementere, sa foreningsdirektør Martin Flaherty.
I tillegg er helsesektoren generelt under stort press. Økningen i Covid-19-tilfeller og den alvorlige mangelen på helsepersonell har satt systemet på prøve.
Nå kan presset bli større. London så ut som et av de varmeste stedene i verden mandag, med temperaturer varmere enn Vest-Sahara og Karibia.
Varmen fortsetter tirsdag.
Råd folk til å være forsiktige når de bader
Temperaturen beskrives som «farlig høy». Helseminister Steve Barclay sier ambulansekapasiteten vil økes. Det samme gjelder antall akuttmedisinske ansatte.
Barclay råder folk til å være ekstra oppmerksomme på sårbare slektninger og naboer. Flertallet av dødsfallene under en hetebølge skjer vanligvis på grunn av hjerteinfarkt eller slag, skriver BBC. Dette er vanligvis fordi kroppen din prøver å holde temperaturen stabil.
Briter har derfor blitt advart om å være forsiktige når de kjøler seg ned i vannet. Det ble rapportert om flere dødsfall denne helgen. Blant annet druknet en 16 år gammel gutt ved Salford Quays.
Ekstremt høye temperaturer rammet også store deler av Europa og Nord-Afrika. Skogbranner raser fra Hellas til Marokko, tusenvis av mennesker er evakuert.
Mer enn 1000 mennesker har omkommet i Portugal og Spania de siste dagene på grunn av varmen.