De færreste kjøper månedskort til innendørs sykkelparkering. Bane Nor er helt sikker på at flere vil bruke sykkelhotellet i fremtiden.
Bane Nors oppfordring er klar. sett deg på sykkelen og reis miljøvennlig til toget.
Syklistene var imidlertid fraværende i Rosenholm. I hvert fall på stasjonens eget sykkelhotell. Det ligger på grensen mellom Oslo og Nordre Follo kommuner.
Det er to sykler på hotellet denne morgenen i juli. De resterende 150 plassene er ledige.
Stine Strachan er kommunikasjonssjef i Bane Nor. Han forteller at målgruppen er de som har lang vei til stasjonen. Togselskapet prøver å få dem til å slutte å kjøre.
Bane Nor har tusenvis Sykkelparkering ved 39 togstasjoner. Deres eneste sykkelhotell i Oslo er det minst brukte i hele Norge.
Dyrt, men en god investering
Ordningen er enkel. For 50 kroner per måned kan syklister åpne sykkelhotell på telefon. Da kan abonnenter parkere under tak.
Maksimalt 19 personer betalte for sykkelparkering i Rosenholm. Dette tilsvarer 12 prosent av kapasiteten. Noen måneder var det bare fire betalende brukere.
Men alle abonnenter sykler sjelden på samme dag til samme tid, ifølge Bane Nor. Dette gjør at sysselsettingen ofte er lavere.
Ifølge VårtOslo kostet sykkelhotellet 5 millioner kroner i 2019. Bane Nor synes fortsatt det er en god investering.
– Var det en feil å bygge den?
– Nei. Det er ikke. Dette er langsiktig. Selv om den har vært lite brukt så langt, er den viktig for brukerne. Dette er noe som har pågått i mange, mange år. Vi forventer at bruken vil øke, svarer Strachan.
Jeg håper ordet sprer seg
Bane Nor sier de ikke vet hvorfor sykkelhotellet er underutnyttet. Og de vil ha tilbakemeldinger.
– Bør det ikke gjøres mer for å finne årsaken når bruken har vært lav i tre år?
– Det kan ta litt tid før folk endrer vanene sine, og det er ikke sånn at sykkelhotellet ikke blir brukt. I løpet av de to årene var det også mange corona, hjemmekontor og færre passasjerer i togene, svarer han.
Derfor oppfordrer Bane Nor nå flere til å bruke sykkelhotellet.
– Vi jobber hele tiden med hvordan vi kan gjøre sykkelparkering og bilparkering bedre slik at flere kommer seg på flere tog. Så vi har noen andre ideer som vi kommer tilbake til etter at vi har testet litt mer, bemerker Strachan.
Nye sykkelhoteller kommer
Oslo kommunes Bymiljøetat driver et sykkelhotell på Oslo Sentralstasjon. På grunn av ferien kan de ikke si hvor mye som blir brukt.
De nye sykkelhotellene er nesten klare til bruk også på T-banestasjonene Rayen og Grude. De skal også forvaltes av kommunen.
Bane Nor har på sin side ingen konkrete planer om nye sykkelhoteller i Oslo.
– Vi er alltid åpne for alt som bidrar til at flere tar flere tog. Hvis det er en stasjon der vi ser at et sykkelhotell ville hjelpe, er vi åpne for å bygge det, sier Strachan.
I anledning ferien har ikke Nordre Follo kommune hatt anledning til å kommentere hendelsen. Det er Opegård kommune, nå en del av Nordre Follo, som har betalt mest for sykkelhotellet, ifølge Bane Nor.