SAS-aksjene steg etter at selskapet begjærte konkursbeskyttelse. Robert Neiss, investeringssjef i Nordea, sier det er mangel på kunnskap.
– Det er veldig vanskelig å forstå. Du må tenke at de som kjøper SAS-aksjer leser noen nyheter. Dette kan tyde på at de ikke gjør dette, eller at de rett og slett fokuserer på nyhetene de ønsker å høre. Det ser ut til at streiken snart er over, sier Ness.
5. juli ble det kjent at selskapet søker om konkursbeskyttelse i USA. 7. juli ble selskapets anmodning tatt til følge.
Siden den gang har prisen økt med nesten 18 prosent. Litt senere i juli er hoppet fra bunnen på 46 prosent.
– Noen tenker kanskje at det blir en utrolig opptur når streiken er over og pandemien er over. Det er logisk tenkning, men de glemmer at mange nye aksjer vil bli skrevet ut slik at prisen aldri kommer tilbake til det den var.
– Hvilke råd vil du gi til småaksjonærer som handler aksjer?
– Selg så fort som mulig, sier Ness.
også lese
SAS kan «radikelt» redusere sin virksomhet.
På randen av konkurs
Tidligere torsdag kom SAS med en uttalelse som sa at selskapet kan bli nødt til å «radikalt» trappe ned driften.
– Streiken setter implementeringen av kapittel 11-prosessen og, i ekstreme tilfeller, selskapets overlevelse i fare, sier SAS-sjef Anko van der Werf.
Ved en eventuell konkurs mener Næss at med dagens valutakurser kan aksjonærene tape opptil 80 prosent av investeringen.
«SAS sin andel er nå høyere enn før for å begjære konkurs. Hvis nåværende aksjonærer får beholde fem prosent av selskapet, vil de tape 80 prosent av investeringen», skrev investeringsdirektøren på Twitter.
Over en kvart million aksjonærer
Til tross for dagens situasjon har antallet SAS-aksjonærer økt siden flyselskapets krise begynte å eskalere. Ifølge SAS har selskapet fått om lag 6.000 nye aksjonærer i selskapet mellom 31. oktober i fjor og slutten av mai i år.
Og skal vi tro de siste tallene til SAS, økte antallet aksjonærer med ytterligere 26.500 i juni. Disse siste tallene er imidlertid usikre. Dette er fordi denne økningen kan ha vært på grunn av det ekstremt lave antallet aksjonærer som SAS tidligere rapporterte.
Men uansett. Ifølge SAS har selskapet nå 263.000 aksjonærer. Nesten halvparten av dem er svensker, drøyt 40 prosent er dansker, mens i underkant av 9 prosent, tilsvarende 23.000, er nordmenn. Igjen gitt at SAS tidligere hadde svært få aksjonærer, ser det ut til at antallet norske aksjonærer har mangedoblet seg siden i fjor høst.
Næss mener andelen bør falle med minst 75-80 prosent fra dagens nivå på over 60 øre. Dette merkes om SAS klarer å komme seg ut av Chapter 11 i live i USA. Prisfall ca. Så 75-80 prosent fra dagens nivå er det beste tilfellet for aksjonærene. I verste fall, og mer sannsynlig, taper de som kjøper SAS-aksjer i dag 100 prosent av investeringen hvis de ikke selger til noen andre i tide.
Alle aksjeanalytikere som følger SAS har spådd aksjekursen til minst 10 øre per aksje. Og det var før selskapet søkte om kapittel 11.
– Det ser ut til at de små spekulantene lytter til alle advarslene?
– Nei, en av grunnene kan være at de ikke vil høre på ekspertene. Ikke en eneste ekspert spådde nylig at aksjene ville stige flere dager på rad. Men de følger sannsynligvis bare ikke opp, sier Ness.
Konkursrisiko selv under kontrakt
Espen Andersen, professor ved Handelshøyskolen BI, er tydelig på at selskapet er avhengig av avtalen med pilotene, men at selskapet ikke er i fare.
– Selv om SAS får en løsning med pilotene, går det dårlig. Det er imidlertid en reell risiko for konkurs, sier han.
Dersom streiken fortsetter, «vil selskapet måtte vurdere salg av verdifulle strategiske eiendeler, og samtidig redusere SAS sin virksomhet og flåte radikalt, i mangel av fremgang i forhandlinger med piloter», heter det i en melding fra SAS.
Det er fordi finansieringen, såkalt «debtor-in-possession»-finansiering (DIP), står og faller på at selskapet kan gjennomføre en realistisk plan for å spare 7,5 milliarder svenske kroner i året, som de kaller en hjørnestein. SAS Fremover Plan.
En luftfartsanalytiker spør om SAS faktisk har spesifikke eiendeler å selge.
– Det spørs hva de kan selge. Jeg tror ikke det er så mange som ønsker å kjøpe fly nå. SAS sin dyreste er Eurobonus-databasen, men de selger den nok ikke først.