Da Norge gikk 0-8 mot England ble flere angrepsspillere brukt til å dekke hull i forsvaret. Norges Fotballforbund erkjenner nå problemet, sier eksperter.
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som leser av Aftenposten også artikler og tjenester laget av VG.
– Vi oppdaget dette problemet i 2014 og bestemte at vi skulle være mindre oppmerksomme på personalisering. Roller i fotball bør trenes annerledes. Vi har hatt fokus på dette i flere år, men vi må fortsette med det. Slike ting tar tid. Det var en periode da «alle» i fotball-Norge trente som midtstoppere, sier Håkon Grotland, leder for spiller- og trenerutvikling i NFF, til VG.
debatten om “Generasjon av kunstgress” lever med andre ord fortsatt.
Grotland er tydelige på at de må jobbe for å spisse kvaliteten på spillerne enda mer.
– Det er mulig at teknikerne er spente, men vi glemmer at 50 prosent av fotballspillet er å ødelegge motstanderen. Dette handler om skolegang og typene vi ser etter.
NRK fotballekspert Karl-Erik Torp, som tidligere jobbet som spillerutvikler, kjenner selv til problemet.
– Ja absolutt. Du ble litt dum i den romantiske delen av spillet og glemte at fotball også handler om forsvar. Det er ekstremt viktig, men disse artene er ikke utviklet nok, sier Torp til VG.
Han synes det er bra at NFF tar på seg sitt ansvar, men erkjenner at mye av ansvaret også ligger hos klubbene.
– Å bevisstgjøre toppklubbene er ekstremt viktig i denne saken. Disse artene er vanskelige å finne. Men jeg både håper og tror at vi vil se bedring de neste årene, sier Thorpe, som trekker paralleller med herrelandslaget.
– Jeg tror at Stale (Solbakken) var veldig klar over dette fra første dag. Det handler om å se sterk ut først, så kommer resten i andre rekke. Det ser ut til at det motsatte er hva Martin Sjögren gjør.
Han kritiserer at Sjogren gjentatte ganger har brukt angrepsspillere ute av posisjon, som bruken av kantspiller Julie Blakstad på venstreback mot England.
– Det er en del av problemet. Du har ikke nok gode spillere i disse posisjonene, men bruk spillere ute av posisjon. Det er korrekt: spør Thorpe.
Men dette er langt fra bare et «norsk problem». Aftonbladet-kommentator Petra Toren uttrykte nylig sin bekymring på «Femme Plus»-podcasten.
– Jeg er litt bekymret for utviklingen som vi ser. Vi snakker mye om den taktiske og tekniske siden, hvor vi har sett mye bra. Men jeg lurer på hva som skjedde med det kollektive forsvarsspillet. Denne utviklingen ble ikke fulgt på noen måte. Dette begynner å bli en trend, sier Toren på podcasten.
Selv om arbeidet tar tid, understreker Grøttland i NFF at forbundet er i stadig forbedring.
– På toppnivå ligger kvinnefotballen generelt noen år bak herrefotballen når det kommer til trender, så det tror jeg blir bedre i årene som kommer. Jeg så nettopp J16-landslaget i aksjon og det var fullt av djevelsk vold og innsats, konstaterer han.
Samtidig mener Grotland at utvikling av forsvarsspillere bare er en av tingene norsk fotball må forbedre seg på dersom den skal etablere seg på internasjonalt nivå.
-Den neste store svakheten er en-mot-en-spill, spesielt i forsvar. Det er her vi kommuniserer. Det finnes ikke noe enkelt svar på hvorfor vi henger etter på enkelte områder, annet enn at vi ikke ble trent nok tidligere. Vi må også jobbe med å utvikle typiske angrepsdribler, samt være raskere, sier Grotland.