Italias statsminister Mario Draghi har kunngjort at han vil sende inn avskjed torsdag kveld. Presidenten nekter imidlertid å godta søknaden.
Bulletin: Få en oversikt over Ukraina med vårt nyhetsbrev
Draghi kunngjorde dette under sesjonen til Ministerrådet, regjeringens høyeste organ, melder statsministerens kontor.
President Sergio Mattarella må godta avskjeden.
“Den nasjonale enheten som denne regjeringen ble bygget på siden den ble opprettet, eksisterer ikke lenger,” sa Draghi.
Avslår oppsigelsessøknaden
Bare en time etter at Draghi kunngjorde sin avgang, kom nyheten om at president Mattarella nektet å godta Draghis avgang som statsminister.
– Mattarella forventet ikke at statsministeren skulle gå av og inviterer statsministeren til å komme med en uttalelse i parlamentet, heter det i presidentens uttalelse, melder AFP.
Nektet å stemme ja
Dette på grunn av den store uenigheten innad i koalisjonsregjeringen. Et av de største partiene i regjeringen, Femstjernersbevegelsen, nektet å stemme for forslaget om økonomiske støtteordninger. Støtteordningene skal tilrettelegges for enkeltpersoner og bedrifter som opplever kraftige prisøkninger og kostnader. Dette er delvis et resultat av krigen i Ukraina.
Partiet vurderer at støtteordningene er ekstremt dårlige, så de deltok ikke i avstemningen.
Avstemningen fungerte også som en tillitserklæring til regjeringen.
Tidligere hadde Draghi et timelangt møte med presidenten, melder nyhetsbyrået Ansa.
Regjeringens krise har samlet seg på få dager. Draghi hadde tidligere advart om at han ville trekke seg dersom Femstjernersbevegelsen ikke deltok i avstemningen, som ble holdt tidligere torsdag i det italienske senatet.
Forslaget vant flertall, selv om Femstjernersbevegelsen avsto.
Han vil at Draghi skal tale på vegne av nasjonalforsamlingen
Da statsministerens avgang ble avvist, ønsket Mattarella at Draghi skulle tale i nasjonalforsamlingen i stedet. Der skal han skape et inntrykk av hvordan den politiske krisen skal løses.
I teorien betyr det at Draghi må danne en ny koalisjonsregjering, muligens uten Femstjernebevegelsen, som nylig har vært i strid med statsministeren på grunn av ulike tilnærminger til Ukraina-krigen.
Draghi, en tidligere leder av Den europeiske sentralbanken, har ledet en bred koalisjonsregjering siden februar 2021 bestående av seks partier: den høyreorienterte Lega, den populistiske Femstjernebevegelsen, Det demokratiske partiet, Forza Italia, Italia Viva og venstresiden. gruppe artikkel én.
Nyvalg
Den siste tiden har det vært økende samarbeidsproblemer i regjeringen, og Femstjernersbevegelsen er også sterkt uenig i Italias våpenforsyning til Ukraina.
Draghi understreket nylig at han anser Femstjernebevegelsen som en viktig del av koalisjonen.
Bailout og tillitsavstemningen ble diskutert separat i underhuset forrige uke. Selv da stemte ikke «Femstjerner»-bevegelsen for redningspakken, men uttrykte støtte til regjeringen i en ny avstemning.
Draghis avgang betyr at det må utlyses nyvalg i Italia.