Å kjøpe planter fra utlandet, spesielt på nett, har blitt populært, men planter kan komme med blinde passasjerer som truer norske planter, advarer Mattilsynet.

Sjekk ut denne!
Blinde passasjerer
– Kjøper du planter fra utlandet risikerer du skadedyr og plantesykdommer som kan gi store og uopprettelige skader. Andre land i Europa sliter med mange skadedyr og plantesykdommer som vi så langt har rømt fra i Norge, sier Lain Ruden, leder for planter og investeringer i Mattilsynet, i en pressemelding.
Planter kan bli infisert med asymptomatiske sykdommer og blir syke først etter å ha kommet inn i landet. Dette gjør det vanskelig å oppdage og kontrollere skadedyr før de allerede er utbredt og ikke lenger kan elimineres.
Mattilsynet understreker at det er strenge regler for import av planter og at du er ansvarlig for å overholde dem dersom du kjøper planter på nett eller tar med fra utlandet.

Denial of service? Du kan ikke bli straffet
Ulovlig
Det er også noen planter som er ulovlige å ta. Dette gjelder blant annet fremmede arter oppført i Miljødirektoratets forskrift om fremmede organismer, skrev avdelingsleder Ruden i en epost til DinSide.
Denne finner du her. (Ekstern lenke)
I listen finner vi typer tujahekk, som er en populær plante her til lands.
Ifølge pressevakt i tollvesenet Tore Skar ble det beslaglagt rundt 180 thujaer i Svinsund for ikke lenge siden.
Ruden ramser også opp andre ting som er helt forbudt å importere;
* Det er forbudt å importere visse plantearter og plantedeler fra visse geografiske områder av verden til landet. (Dette gjelder enkelte planter av søtpilfamilien, jordbærplanter, pære- og epletrær osv. Merk at forbudet også kan gjelde planter av disse planteartene, som skudd (f.eks. jordbær), knoller (f.eks. potetfrø) , pode eller frøplanter, stiklinger, grener med blader, etc.
* Jord og organiske avlinger fra ikke-europeiske land
* Potetfrø
* Planter og frø av medisinplanter
* Frø hentet direkte fra naturen eller ikke kjøpt i butikken
Hovedregelen er at alle planter de importeres i skal ha plantesertifikat. Dette er et offisielt dokument utstedt av plantehelsetjenesten i eksportlandet, som bekrefter at plantene oppfyller Norges importkrav.
– Helseattestkravet gjelder også plantedeler som podekvister, spiremateriale, stiklinger og greiner, greiner med blader m.m. Du har også forbud mot å importere matpoteter til landet uten helseattest, sier Ruden.

IKKE BRA. Det er forbudt å ta med potetfrø fra utlandet. Foto_ Ostariyanov / Shutterstock / NTB
havutsikt
Men det er også noen unntak. Disse gjenstandene kan tas med av reisende uten “sertifikat”.
- 5 potteplanter (stueplanter), unntatt “bannerplanter”
- 25 stk. snittblomster
- 3 kg blomsterløk og blomsterløk
- Pakke med 50 hagefrø
- 10 kg frukt bær og grønnsaker, unntatt poteter
– Det er viktig å merke seg at med potteplanter mener vi potteplanter, ikke planter til bruk i terrassen eller hagen. Plantene må kjøpes i et europeisk land, det vil si i land som tilhører det geografiske Europa. Dette inkluderer Svalbard, Jan Mayen, Kanariøyene, Madeira, Azorene, Kypros, Malta, Russland fra 60 grader øst til vest, men ikke Tyrkia, Aserbajdsjan, Kasakhstan og Georgia, sier Ruden.