Kritikere stilte opp etter at Borsen torsdag avslørte at det Hong Kong-registrerte lasteskipet Ust Luga nå var overlastet utenfor Slagen ved Åsgårdstrand.
Tankskipet frakter russiske oljeprodukter som skal inn i en Esso-eid tankterminal, bekrefter Esso overfor Borsen.
– Fryktelig og forbløffende dårlig. Helt vilt. Det er helt sprøtt at norske myndigheter ikke har gått inn i den situasjonen vi er i nå, sa MDG-nestleder Arild Hermstad.
Han og flere andre mente det ikke hjalp at traktaten ble signert før Russland invaderte Ukraina. I lys av grusomheter bør det være mulig å gå ut av handelen, lyder argumentene.

RETNING: Nettstedet Marine Traffic viser reisen til en oljetanker fra Russland til en havn i Norge. Foto: Skjermdump
havutsikt
Nå svarer utenriksminister Aniken Huitfeld (Ap) sterkt på all kritikk.
– Jeg tror mange bedrifter ville reagert hvis de ble nektet produktene de allerede har betalt for, sier han i et intervju med Børsen.
90 prosent økning
Esso ønsket ikke å utdype volum og pris på oljeprodukter kjøpt fra Russland. Selskapet understreker at kontrakten ble signert før invasjonen, at de betaler i dollar, og at handelen ikke bryter med eksisterende sanksjonsregler.
Esso-kjøpet føyer seg inn i en byge av handel mellom Norge og Russland siden invasjonen av Ukraina.
Det kunne Statistisk sentralbyrå (SSB) melde tidligere denne uken Importen fra Russland til Norge økte med 90 prosent i marssammenlignet med samme måned i fjor.
Generelt importerte Norge varer for 3,1 milliarder kroner fra Russland.
Norge følger i stor grad EUs sanksjoner mot Russland, som inkluderer restriksjoner på import av kull, jern, stål, tre, sement, sjømat og alkoholholdige drikkevarer. Men ikke russisk olje og gass.
Midlertidig høy
Utenriksminister Anikken Huitfeld (Ap) konstaterer at økningen er midlertidig.

FORSVAR: Utenriksminister Anikken Huitfeld (Ap) svarer på kritikken mot norsk import fra Russland, og sier den er midlertidig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
havutsikt
– Vi vet at det er en midlertidig økning, fordi vi har gått veldig nøye gjennom disse tallene. Det er midlertidig høy aktivitet for øyeblikket, men det vil synke kraftig. Det er ikke sånn at det vil fortsette slik, sier han til Borsen.
Huitfeld mener det er viktig at norske selskaper ikke lider uforholdsmessige tap som følge av sanksjonene som ble innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.
– Det er viktig å huske på at vi ikke først og fremst vil pålegge norske bedrifter og bedrifter en sanksjonsbelastning. Kontrakter der de kunne betale for varer før sanksjoner ble ilagt, ville legge en stor belastning på norske bedrifter dersom de sier nei til at varene blir levert. Vi er opptatt av å unngå det, understreker utenriksministeren.
– Helt vilt
Etter funnet av Borsen Esso torsdag varslet Hermstad at norske myndigheter bør innføre sanksjoner mot russisk olje.
– Det virker helt absurd at oljelandet Norge skal importere olje fra andre land, men det gjør vi, og det er ingen klare kriterier for hvor denne oljen skal komme fra, sier han.

Hudfletter Norsk oljekjøp. – Helt vilt
Visepresident i Rødt, Mari Snev Martinussen, oppfordrer også norske myndigheter til å innføre sanksjoner mot Russland.
– Vi er et naboland som deler både havområdene og fiskeområdene med dem. Det betyr at vi bør gjøre uavhengige vurderinger av hvordan vi kan påvirke de økonomiske interessene til Putin-regimet mer enn vi gjør i dag, sier han.
SV klimapolitisk talsperson Lars Hultbrekken er enig.
– Vi kan ikke kjøre for å kjøpe olje fra Russland, dette må stoppes. Her må vi gjennomgå hvordan økonomiske sanksjoner fungerer og sørge for at de fungerer etter hensikten, sier han.

SIKKER. Av alle land i Europa bør Norge kjøpe russisk olje, sier Venstres leder Guri Melby (V). Foto: Javad Parsa / NTB
havutsikt
Venstreleder Guri Melbi er enig med Rødt, MDG og Rødt.
– Dette er et levende eksempel på sanksjonene som er tatt i bruk så langt, de fungerer ikke så godt. Det er helt åpenbart at Norge ikke bør kjøpe olje fra Russland. Ingen land skal være i Europa, men Norge er minst, sier han.
– Han vil svare
Selv om Huitfeld konstaterer at de siste importtallene «kommer til å synke betraktelig», ligger det et lasteskip utenfor Esso-fabrikken i Slagen klar for levering på tidspunktet for intervjuet.

Russisk olje til Norge. – Skuffende
– Nå kjenner jeg ikke til Esos konkrete vurdering i denne saken, så det blir vanskelig å gi et konkret svar. Men på generelt grunnlag rammes ikke avtaler inngått og betalt før sanksjonene av denne loven, sier han til Borsen.
Whitfeld utdyper med glede argumentet.
– At Russland skal kunne stikke av med pengene og levere varene et annet sted er ikke aktuelt. Jeg tror mange bedrifter ville reagert hvis de ble nektet produkter de allerede hadde betalt for. Disse sanksjonene er ment å ramme Russland, ikke norske selskaper, sier utenriksministeren.
Ingen nye kjøp
Informasjonsdirektør i Esso Norge, Anne Fugner, understreker som nevnt at gjeldende sanksjonsregler ikke er brutt.

ADGANG: Slagentangen var et tidligere oljeraffineri og ble omgjort til drivstoffterminal i fjor sommer. Det eies og drives av Esso Norge. Foto: Exxon Mobile
havutsikt
– Vi har heller ikke andre kontrakter for kjøp av varer fra Russland.
Han sier at «Esso Norway og ExxonMobils morselskap har tatt tydelig og streng avstand fra Russlands invasjon av Ukraina».
– Esso Norge overholder alle gjeldende sanksjoner. Vi har en robust prosess for å sikre at selskapet overholder alle relevante sanksjoner, sier Faugner til Borsen.