Hver tredje potet selges ikke for å spise fordi den ikke er vakker nok. Så det blir potetmel eller potetsprit om det ikke kastes. Det skriver NRK.
Til tross for at mange bønder i Norge produserer poteter, importerer vi fortsatt en stor mengde poteter. I 2020 importerte vi nesten 60.000 tonn poteter, viser data fra Norsk Bioøkonomi Institutt (NIBIO).
– Det er tragisk at vi kjøper varer fra utenlandske aktører som vi kan produsere selv. Spesielt når vi vet at det er svært få produkter i verden. Det betyr skaping av tapte verdier, færre arbeidsplasser, og vi flytter verdier ut av landet, sa Egil Christopher Hoen, første nestleder i Norges Bondelag, til nyhetskanalen.
1. nestleder i Norges Bondelag, Egil Christopher Hoen, mener det er unødvendig for oss å importere poteter til Norge. Foto: Lars Billit Hagen
Kan øke graden av selvforsyning
Å importere poteter til Norge er unødvendig, mener visepresidenten. Poteter kan dyrkes over hele landet og er en viktig handelsvare for vår selvforsyning, sier han.
Blant alle verdens land er Norge det landet med lavest selvforsyning.
– Norske bønder kunne virkelig bidratt til selvforsyning dersom dagligvarehandelen var mer interessert i å selge norske poteter, forklarer Hoen.
Norske bønder kunne produsert mer poteter, fortsetter han. Men dagligvarekjeder er på vei, mener han.
Underdirektøren mener at kjedene bevisst selger mer importerte poteter enn norske, noe som gjør at markedet trenger mindre til norske produsenter.
Han mener dagligvarebransjen og staten bør ta ansvar
Potetbonde Henning Holland fra Steigen samfunn i Nordland er enig med Bondelaget.
– Staten regulerer kvoter på hvor mange utenlandske poteter du kan importere. Her kan staten ta grep, sier Holland.
De svarer fra matbutikken at kundene etterspør utenlandske poteter, sier han og er overrasket.
– Er det fordi det er en annonse om det på TV og det er betalte influencere for det? Forbrukerne spør hva som påvirket dem til å kjøpe.
Samarbeid. – Norske bønder kan ikke produsere på samme måte
Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, sier til NRK at de selger så mye norske produkter de kan og importerer minst mulig, så lenge det er norsk produkt tilgjengelig.
Men kundene vil ha andre typer poteter enn norske, sier han.
Kommunikasjonssjef Harald Christiansen i Coop sier de selger så mye norske produkter de kan og så lite import som mulig. Foto av John Andreassen
Derfor selger Coop blant annet franske Amandine-poteter. Norske potetprodusenter kan ikke produsere noe slikt, mener Christiansen. Han legger til at Amandine-poteter utgjør kun 4 prosent av Coops totale potetsalg.
– Vi er forpliktet til å sikre at våre kunder og medeiere får de produktene og tjenestene de ønsker. Samtidig vil vi fortsette å investere og videreutvikle potetmarkedet i samarbeid med våre produsenter.