Torsdag ettermiddag skriver New York Times at EU jobber med et utkast til sanksjoner rettet direkte mot russisk olje. Det vil bli snakk om en gradvis tilbaketrekking, slik at EU-landene, som stort sett er avhengige av russisk olje, får tid til å finne alternative kilder.
Nordsjøen Brent-spotprisen, hovedreferansen for oljehandel, ble rapportert å ha steget mer enn fire prosent til 112 dollar fatet, det høyeste nivået så langt i april.
Ifølge kilder i New York Times vil ikke forslaget om oljeembargo bli diskutert i EU før etter siste runde av franske valg 24. april. Formålet vil være å hindre høye energipriser i å hjelpe høyreorienterte Marine Le Pen i hennes kamp mot Emmanuel Macron.
Mer sannsynlig
Vesten har innført økonomiske sanksjoner som verden aldri har sett maken til, men energimarkedene har stort sett blitt spart. En rekke EU-land, hvorav Tyskland er det største og viktigste, har motsatt seg sanksjoner rettet direkte mot russisk olje og gass fordi det kan presse allerede ublu priser til ufattelige nivåer og muligens nødvendiggjøre rasjonalisering.
Men bilder av sivile som blir brutalt drept av russiske styrker, kombinert med at vestlige kjøp av russiske energikilder finansierer den russiske militærmaskinen, har økt presset på politikerne. Et forbud mot kullimport fra Russland ble vedtatt i forrige uke, som trer i full effekt fra august, samt et forbud mot å la russiske skip legge til i EU-havner.
Produktanalytiker Bjarne Schildrop bemerket imidlertid.
“Kull er det Europa er minst avhengig av, og derfor blir det nå sanksjonert,” sa Schildrop.
Et forbud mot russisk olje- og gassimport blir nå sett på som mer sannsynlig, med flere og flere EU-ledere som etterlyser noe tidligere utenkelig. Spørsmålet er egentlig når og hvordan. EU har blant annet ikke terminaler som kan ta imot flytende naturgass (LNG), en mulig alternativ energikilde.
Energihistoriker Daniel Yergin sa i et intervju med Bloomberg at han tror Europa kan innføre sanksjoner mot russisk olje og gass «snart», men understreker at gasssubstitusjon vil være spesielt vanskelig. EU får nesten 30 prosent av oljen og 40 prosent av gassen fra Russland. EU har allerede et erklært og ambisiøst mål om å redusere behovet for russisk gass med to tredjedeler innen utgangen av året.
Handelsmenn bør velge bort
Glencore, Vitol, Gunvor og Trafigura store handelshus er i sentrum av nødsituasjonen. Disse handelshusene tjener enorme mengder penger på å flytte varer rundt om i verden, inkludert russisk olje, i tillegg til å spekulere i prissvingninger i det finansielle energimarkedet.
Onsdag skrev Reuters at handelshusene nå planlegger å redusere kjøp av råolje og oljeprodukter fra russiske statskontrollerte oljeselskaper fra 15. mai for å unngå å bryte mulige EU-sanksjoner.
Trafigura sa til Reuters at den ville “fullstendig overholde alle gjeldende sanksjoner. Vi forventer at fra 15. mai vil salgsvolumet vårt synke enda mer.”
Partnereide Vitol, verdens største uavhengige oljehandler, kommenterte ikke. I følge Reuters hadde Vitol tidligere annonsert at handelsvolumene med russisk olje ville avta betydelig i andre kvartal og at det ville avslutte handelen med russisk olje i løpet av 2022.
Putin er på vei østover
I sin siste månedsrapport sa Det internasjonale energibyrået (IEA) onsdag at russisk oljeproduksjon falt med 700.000 fat per dag i april, og at de forventer at tallet vil stige til 1,5 millioner fat per dag i løpet av måneden.
I forrige måned spådde imidlertid IEA at produksjonen ville falle med tre millioner fat per dag i april, og nå er denne prognosen for enkelhet skjøvet frem en måned.
USA og Canada har allerede innført et forbud mot russisk oljeimport, mens Storbritannia og Australia vil fase ut oljeimporten i løpet av året.
Russlands president Vladimir Putin sa torsdag at Russland jobber med å flytte energieksporten østover, hvor land som India allerede kjøper russisk olje med 20 prosent rabatt i forhold til referanseprisen. Putin hadde tidligere krevd at vestlige land skulle betale for energi i russiske rubler, men ifølge Bloomberg nevnte han ikke dette torsdag. Han advarte imidlertid Europa om at de ikke har noe alternativ til russisk olje og gass.
«Direkte volumer på verdensmarkedet er ikke nok, og forsyninger fra andre land, først og fremst fra USA (…) vil koste forbrukerne mange ganger mer, sa Putin i en tv-sendt tale, ifølge Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler arbeidet vårt ved å bruke lenken som tar deg direkte til sidene våre. Kopiering eller annen bruk av hele eller deler av innholdet kan kun gjøres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. Se her for ytterligere vilkår.