Den nye sanksjonspakken vil blant annet inneholde et forbud mot import av russisk kull og brennevin. I tillegg vil EU-kommisjonen nekte russiske skip å seile til EU-havner.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen foreslo det femte settet med sanksjoner mot Russland tirsdag.
Den siste pakken inneholder blant annet et forbud mot russisk kullimport. Ifølge von der Leyen er kostnaden for arrangementet fire milliarder euro per år.
Dette er de andre sanksjonene som vil bli ilagt av EU-kommisjonen.
- Innreise for skip fra Russland og Hviterussland til EU-havner er forbudt.
- Forbud mot at tungtransport fra to land kan fungere i EU-land.
- Å innføre et fullstendig forbud mot transaksjoner med fire “nøkkel” banker i Russland, inkludert VTB Bank.
- Et eksportforbud på ti milliarder euro, som inkluderer ulike typer biler.
- Forbud mot import av trevirke, sement, sjømat og alkoholholdige drikker. Den totale kostnaden for spesifikke importforbud er 5,5 milliarder euro.
- Sanksjoner vil også bli iverksatt overfor flere.
«Vi jobber også med ytterligere sanksjoner, blant annet mot oljeimport», skriver lederen for EU-kommisjonen.
– Det må tas flere grep
De nye sanksjonene vil trolig bli vedtatt i morgen, sa den franske Europaministeren Clement Beau til RFI-radiostasjonen tirsdag, skriver NTB med henvisning til Reuters. Han la til at EU også bør handle raskt i spørsmålet om å importere gass og kull fra Russland.
De tøffere sanksjonene kan komme i kjølvannet av nylige rapporter om at russiske styrker sto bak drap på sivile i Kiev-forstaden Butsia.
Lederen for EU-kommisjonen sier at «alle har sett de grusomme bildene fra Butsia og andre områder» og at de ansvarlige må stilles for retten.
– I lys av hendelsene må vi ta flere grep. “Vi ønsker å gjøre sanksjonene bredere og skarpere slik at de går dypere for å ramme den russiske økonomien,” sa von der Leyen i en video lagt ut på Twitter.
Russiske myndigheter har avvist at landet står bak drapet på sivile i byen Butsya.
– Fantastisk
Indra Overland, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, er overrasket over at EU i det hele tatt importerte kull fra Russland etter invasjonen av Ukraina.
– Polen er også en av de største importørene, som er et stort kullproduserende land, men importert fra Russland fordi det er billigere. Det er ganske fantastisk, gitt Polens syn på Russland og EUs klimamål, sier Øverland til E24.
Ifølge Politico har Polen allerede besluttet å forby import av russisk kull. Avisen siterte en tenketank som sa at russisk kull står for omtrent en femtedel av Polens forbruk.
– Det er også overraskende at kull ikke ble inkludert i den første sanksjonsrunden. For det første er EU veldig opptatt av å redusere kullforbruket og ønsker å straffe Russland. Kull er heller ikke like vanskelig å erstatte som gass, som er svært vanskelig å erstatte med LNG fra det globale markedet, og olje, hvor Russland er en stor eksportør, sa forskeren.
– I fare for å røyke
Øverland er kritisk til at EU-land holder igjen med sanksjoner mot Russland, og trekker spesielt frem Tyskland.
– Dette sier noe om at enkelte EU-land stadig har bremset sanksjonene, spesielt Tyskland. De spilte en betydelig rolle i å legge grunnlaget for Russlands invasjon av Ukraina ved blant annet å bygge gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, til tross for sterke advarsler fra andre land, sier han.
– Tyskland fortsatte også å motsette seg sanksjoner og stoppe militærhjelp. Dette gjelder også land som Østerrike og Ungarn. Tyskland har brukt 70 år på å bygge opp et veldig godt rykte, og nå står det i fare for å kollapse, advarer en Nupi-forsker.
– Veldig smertefullt
Dermed rammer EU-sanksjonene blant annet kull, som er et viktig energiprodukt. Men EU innfører fortsatt ikke sanksjoner mot olje og gass.
– Hva sier det deg?
“Det er fordi det kommer til å være veldig smertefullt, og fordi noen virkelig ikke vil gjøre for mye mot Russland,” sier Overland.
– Vi kommer også til Norge med en helt spesiell presse. Det er vanskelig å sitte i Norge og si at dette skal EU gjøre, for da tjener vi bare vanvittig store penger. Det reiser også spørsmålet om overskuddet vi fikk etter konflikten med Russland bør gå til nødhjelp til Ukraina, sier han.