Transportutfordringer, mangel på råvarer, strømbrudd og covid-19 er alle utfordringer som i dag begrenser global handel og import av varer til Norge.
Importutfordringene vil vedvare
Da COVID-19 rammet det globale samfunnet våren 2020, ble det snart klart at endringer i produksjon og handel var i horisonten. Men få spådde at den største utfordringen ville være økt etterspørsel kombinert med mangel på tilbud.
Utstyrsleverandør Wee.no importerer og selger bygg-, industri- og landbruksutstyr og omsetter for rundt 200 millioner kroner årlig. De fleste av de 2000 produktene i serien er importert fra Kina. Daglig leder og eier av Wee.no, Run Wee, har måttet håndtere produksjons- og importutfordringer hver dag det siste året og har god forståelse for det kinesiske markedet.

– Dette er en kommersiell krise, begynnelsen som vi dessverre bare har sett. Fra å være en ren logistisk utfordring har situasjonen endret seg til å håndtere flere faktorer. Vi har nok en lang vei å gå til 2023 før vareforsyningen i Norge er avgjort, sier Wee.
– Tidlige utfordringer, som mangel på fraktcontainere og arbeidskraft til produksjon, ser ut til å være løst i Kina. Faktisk har myndighetene startet byggingen av 400.000 containere for å møte skipsutfordringene. Det handler nå mer om rasjonering av elektrisitet i landet, noe som begrenser produksjonen av biler og utstyr betydelig.
– Det meldes også om mangel på råvarer eller kraftig prisoppgang, som gir en kjedereaksjon som fører til mangel på helt nødvendige komponenter i en rekke bransjer. Fraværet av halvledere for bilproduksjon er et av de beste eksemplene, sier Run Wei.

Større etterspørsel
I Vesten har COVID-pandemien ført til høyere etterspørsel og rekordhandel, i motsetning til forventningene til mange produserende land. Lasteskip står nå i kø utenfor grensene til både USA og en rekke europeiske land, og venter på å losse varene sine.
Forsyningskjeden er fortsatt et hinder, sier Rune.
– De fleste norske importører får varene sine minst seks måneder senere enn normalt, noe som gjør at mange bedrifter må binde mye kapital. Samtidig mottas ikke sesongvarer til rett tid. Det hjelper ikke å levere klippere i mars eller julevarer i januar, sier Roone.
– I tillegg fører krisen til prisøkning i hele kjeden. En container hvis transport kostet 50.000 i juli koster 160.000 kroner i dag. Det er absolutt nødvendig å si at varene blir dyrere i Norge, noe som også kan skape inflasjonspress, mener Run U.

Et av få lyspunkter for norske importører er en stadig sterkere religion. Men nøkkelen til overlevelse i dagens marked har mer med effektiv drift og nøye planlegging å gjøre, mener Roon.
– Nå tenker vi annerledes når det gjelder logistikk og lager. For å kunne tilby nok utstyr til rett tid, har vi måttet bestille mye tidligere enn vanlig. Samtidig øker vi varelageret betydelig og prioriterer våre bestselgende produkter. For alle som ikke har kapasitet eller økonomiske muskler til det, vil det bli veldig vanskelig i fremtiden, sier Run Wei.
– Når varer blir dyrere, blir innkjøpspris en stadig viktigere faktor for både bedrifter og privatpersoner. Dette er noe vi allerede merker i markedet, avslutter Wee.no Daglig leder og eier Run Wee.