Dette er redaksjonelt. Det uttrykker synet til avisen Nation. Ansvarlig for innholdet er ansvarlig redaktør og politisk redaktør.
I Norge er det jordbruk i listen over samfunnskritiske funksjoner. Matproduksjon er en sentral del av forsyningssikkerheten. I normale tider er det lett å akseptere. Følgelig ble kornlagrene også faset ut innen 2003.
Siste 15: Månedene har imidlertid ikke vært normale, og selvforsyning, matlaging og matsikkerhet har vært fortjent høyt på agendaen.
Hva er nytt? Kan ikke Norge skaffe mat til sine egne innbyggere? Hvilke politiske tiltak er nødvendige for å sikre at matmangel ikke blir et resultat av en ny pandemi eller annen internasjonal krise?
Det er tilgang på mat grunnleggende behov Nordmenn har ikke trengt å bekymre seg nevneverdig siden andre verdenskrig. At hester biter når vuggen er tom handler ikke bare om dyr. Tilgang til tilstrekkelig mat er en menneskerettighet og en viktig fredsbevarende faktor. Det ble også fremhevet da FNs matprogram fikk Nobels fredspris i vinter.
Når kriser oppstår Bærekraftige og tilpasningsdyktige matsystemer er avgjørende for å sikre mattilgjengelighet og forhindre matmangelkonflikter.
Koronarpandemien har vist at internasjonale import- og eksportsystemer for mat er robuste, har vi vedvarende tilgang til det vi trenger. Stengte grenser viste imidlertid hvor viktig nasjonal matproduksjon er.
Det er derfor det er det seriøst, når en ny målemetode fra Norsk bioøkonomiinstitutt (Nibio) viser at det importeres mer mat enn tidligere anmeldelser har tilsiert. Det er få mennesker i verdenintern selva forsynes med mat mer enn Norge. Med andre ord mer avhengig av andre land.
En ny målemetode omfatter mer matimport, som supper, sauser og barnemat, og inkluderer grensehandel og privatimport. Det senker selvforsyningsgraden til rekordlave nivåer. 47,7 prosent, det høyeste de siste ti årene.
mer enn halvparten maten vi spiser avhenger av klimaendringer rundt om i verden, årlige svingninger i andre lands landbruksproduksjon, og ikke mindre enn driften av globale forsyningskjeder. Det er sårbart.
i 2018 og 2019 Norsk landbruk var preget av tørke, som førte til at korn og andre grønnsaksvekster mislyktes. Selvforsyningsgraden falt da til 34 prosent, ifølge Nibio, når man justerer for råvareimport for kraftfôr. To tredjedeler av all mat som spises av nordmenn er importert.
Trenden over tid er klar, reduseres graden av selvforsyning. Det bidrar sterkt i feil retning at andelen fulldyrka jord går ned i utnyttelsen. Arealareal per innbygger vil bli mindre og det vil være vanskelig å opprettholde og spesielt øke matproduksjonen sammen med befolkningen.
Dette er én ting på bakgrunn av at Stortinget justerer det maksimale matjordsfjerningsmålet fra 4000 til 3000 dekar per år. Men det gjenstår å følge det og påtvinge målet. Det er et nasjonalt beredskaps- og sikkerhetsspørsmål.