Dagligvaregiganten Coop Norge vil øke europeisk import langs norskekysten.
Overgangen fra landtransport til sjøfrakt har vært tilnærmet sømløs for Coop Norge.
– Vi har som mål å øke lasten vi tar til sjøs til norskekysten, sier transportsjef Robert Radford.
Han understreker at Coop er sterkt opptatt av miljø og bærekraft, og er derfor veldig glad i å flytte lastestrømmene fra Europa til sjøtransport.
Dagligvaregiganten er ett av flere store selskaper som har lagt om importstrømmene til den ukentlige sjøruten mellom Midt-Norge og Rotterdam, som startet i slutten av august.
– Transport med Smyril Line Cargo fungerte veldig bra. Vi har vært med siden dag én, og i løpet av få uker har vi nådd nesten tosifret antall traller per levering, sier Redford.
Coop har gjort noen justeringer i sin dype ruteplan for å imøtekomme ruteoppsettet. For å tilby en fleksibel løsning, valgte selskapet “Thermo-Transit” for å organisere transporten.
– Gjennom vår transportpartner har vi knapt merket en overgang fra ordinær motortransport. Vi tar det som et godt tegn. Trekantsamarbeidet mellom COOP Norge, Thermo-Transit og Smyril Line Cargo har fungert utmerket, sier Robert Redford.
En del av lakseruten
Skiftet fra lastebil- til sjøtransport ble muliggjort av Shortsea-prosjektet i regi av Coast Harbour Alliance. Programmet ble implementert for å matche de store aktørene som matcher logistikkbehovene, men som ennå ikke opplever sjøtransport konkurransedyktig.
Sørseilasen inkluderer lakseeksport fra store aktører som Lerøy Seafood, mens seiler nordover frakter skipet last fra Bama og Koop Norway, som skal ut til norske butikker langs kysten vår og så langt som til Midt-Norge. Resultatene av dette prosjektet bidrar allerede til en betydelig reduksjon i antall tilhengere på norske veier.
Tidligere i høst uttalte Espen Andersen, logistikksjef i Lerøy Seafood, at sjøtransporttilbudet fra Smyril Line Cargo med stabilitet, leveringstid, kvalitet og pris er konkurransedyktig med landtransport.
Fascinerende
– De positive tilbakemeldingene fra store norske importører som Coop Norge og lakseeksportører gjennom programmet beviser at vi er på rett vei. Vi tror flere vil få øynene opp for sjøtransport nå som disse aktørene har vist at den er konkurransedyktig. Sporstøtte er også avgjørende for linjens videreføring, sa Anne Irene Holm Rice, prosjektleder for Coast Harbor Alliance, som sammen med produkteiere initierte Shortsea-prosjektet i 2019.
– Coop Norge har som mål å øke lasten vi tar sjøveien langs norskekysten. Shipping gjør det bra med Smyril Line Cargo og jeg tror Shortsea-prosjektet er viktig for å bidra til å få varer av veien og ut i sjøen, sier importsjef Robert Radford.
Den nyetablerte sjømatruten fra Midt-Norge til fastlandet har vakt oppsikt og interesse også blant store internasjonale rederier. Roar Melum, regiondirektør i Norges Lastebileierforbund (NLF), vet hvorfor.
Passer inn i verdikjeden
Etter bare én måned beviste lakseruten at norsk lastebilnæring sammen med rederiet tilbyr en transportform som også passer verdikjeden til sjømatnæringen og fersk laks, sier Mehlum.
Han var en av drivkreftene bak den lengste transporten fra vei til sjø. Dette fordi disse transportene i hovedsak utføres av utenlandske selskaper som kan konkurrere på det norske hjemmemarkedet under de eksisterende kabotasjereglene.
– Nettopp av denne grunn er det ekstremt tilfredsstillende å se at den nye ruten er så tydelig at lokale transportselskaper gir sjøtransport den konkurransekraften den trenger, og har skapt en ny dør-til-dør godstransport som er både pålitelig og enkel. å bruke. , sier Melum.