STJERNER MOT REGLENE. Helseminister Bent Hoye har bestilt en stor mengde medisinsk smittevernutstyr fra EU. Nå tillater ikke EU-reglene at de importeres til Norge.
Foto: Peder Martin Bergholt / NRK
– Vi jobber på alle måter med å bringe smittevernutstyr fra andre land. Dette har høy politisk prioritet. Det er samarbeid mellom departementer og etater for å presse på for at vi skal få viktig utstyr til norsk helsevesen, sier helseminister Bent Hoje (H) til NRK.
Landets sykehus går tom for smittevernutstyr, og forsendelser av kritisk smittevernutstyr over Svinsund har vært forhindret siden mandag morgen.
Men i ettermiddag opplyser Hoye til NRK at grensen fortsatt vil være åpnet, men ikke på veldig lenge.
– Svensk tollvesen har nå sendt varsel til alle sine tollsteder om å slippe medisinsk utstyr inn i Norge. Den varer til 19. mars, sa Hoye.
Ifølge NRK har Helse- og omsorgsdepartementet bestilt produktene fra helseforetak og sykehus i landet. I helgen innførte EU forbud mot eksport av smittevernutstyr.
Dette er et svært stort parti smittevernutstyr sårt tiltrengt av landets sykehushelsepersonell, som ennå ikke har krysset grensen til Svinsund. Tollvesenet var de første som bekreftet at godstransporten ble stoppet.
– Det stemmer, et stort parti smittevernutstyr som har ligget på grensen til Norge en stund. Det er EUs eksportregler som hindrer varer i å komme inn i Norge, sier Fredrik Tandberg, pressevakt i tollvesenet, til NRK.
Ifølge NRK er det minst seks trailere med utstyr som ble stoppet ved grensen. Tilhengerne inneholder medisinsk utstyr, mye av det kritisk smittevernutstyr.
Les også: 80 ble innlagt på sykehus med koronavirus
Les også: Regjeringen innfører ny lov for å få krisetillatelser
Dramatisk
Et brev fra OneMed, en av grossistene av slikt smittevernutstyr, som NRK har tilgang til, viser at smittevernutstyr som vernebriller, ansiktsmasker, smittefrakker og engangshansker er utgått.
«Dette er en svært dramatisk situasjon for hele helsevesenet i Norge. Helsesektoren jobber på spreng med Norges øverste politiske ledelse for å gjenåpne grensene for smittevernprodukter så raskt som mulig», heter det i brevet.
Hemmelig segl
Verken helseministeren eller tollvesenet gir detaljer om godstransporten.
– Hva slags produkter er det snakk om og hvor stor er leveransen?
– Dette er konfidensiell informasjon som vi ikke kan offentliggjøre, sier Tandberg.
Tollvesenet vil ikke opplyse hvor varene kommer fra eller hvor de er i tollen, annet enn å si at varene ankom grensen tidligere denne uken.
Etter det NRK forstår, jobbes det for å løse problemene i tillegg til Tollvesenet i Utenriks-, finans-, helse- og omsorgsdepartementet. Bestilling av kritisk utstyr er Helse- og omsorgsdepartementets ansvar, tollreguleringer statskassen, men nå får de hjelp fra UD til å ta tak i disse diplomatiske utfordringene fremover. ER.
Norge er en del av EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, men EUs eksportregler hindrer oss i å kjøpe nøkkelprodukter. Det kommer etter at EU i helgen innførte tøffere regler for eksport av medisinsk utstyr for å beskytte regionens innbyggere mot koronaviruset.
– Dette betyr at slike medisinske produkter kun kan eksporteres til land utenfor EU hvis det foreligger en klar autorisasjon fra EUs regjeringer, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen søndag.
I motsetning til Norge er Sverige en del av EU. NRK er i kontakt med svenske myndigheter for kommentarer om suspensjon av smittevernutstyr til Norge og om det er hensiktsmessig å gi særskilt dispensasjon for Norge.
Den svenske regjeringens sosialdepartement, som har ansvaret for smittevernet i Sverige, henviser til handelsavdelingen i Utenriksdepartementet. De har utnevnt Kommerskollegium-byrået til å administrere eksporttillatelser under de nye EU-reglene.
– Eksporten vil nok ikke stoppe helt opp. Det er mange selskaper som opererer både i Norge og Sverige. Lager er da ofte i Sverige, og det er vanlig med daglige leveranser over grensen, sier Ulf Eriksson, seniorrådgiver i NRKs Handelskammare.
Eksportforbudet gjelder blant annet vernebriller, ansiktsmasker, munn- og nesebeskyttelse, hansker og vernefrakker.
– For å eksportere smittevernutstyr til Norge må det foreligge en eksportgodkjenning fra myndighetene i det aktuelle EU-landet. Vi jobber nå for at også EØS-land skal omfattes av dette regelverket, sier Bent Hoye.
Eriksson ved det svenske handelskammeret sier EØS-landene også er spesifikt nevnt i retningslinjene som EU-landene får fra EU-kommisjonen. Han sier det er påpekt at handel henger sterkt sammen på tvers av landegrensene, og det er dette landene blir bedt om å ta med i vurderingen når de utvikler eksporttillatelser.
– I hvilken grad og når vil det være aktuelt å gi eksporttillatelser?
– Jeg kan ikke svare på volum og mengde nå. Denne forskriften gjelder i seks uker, sier Erickson.
Hva som skjer når den midlertidige ordningen med å importere medisinsk utstyr fra EU, som åpner for fullt etter i morgen, avsluttes, er foreløpig uklart.
Les også: Debatt bidrar til angst