Denne artikkelen ble produsert og finansiert NIBIO – havet.
Norge importerer betydelige mengder ulovlig tømmer og tømmer, heter det i en ny rapport. Det betyr at det er stor risiko for at skadelige og fremmede arter sprer seg i norske skoger.
Det alarmerende volumet av ulovlig tømmerimport ble allerede påpekt i en studie fra 2012. Nå viser en ny rapport fra Norsk bioøkonomiinstitutt (NIBIO) at situasjonen ikke har endret seg.
Ulovlig tømmerimport kan føre med seg fremmede arter av insekter, sopp, rundorm eller planter som kan gjøre skade på norsk skog.
– Spesielt bekymringsfullt er det at det fortsatt importeres store mengder tømmer, noe som kan føre med seg noen av de alvorligste skogskadegjørere som finnes. Det er da de er styrt av norske lover og regler, sier Björn Aakland, seniorforsker ved NIBIO.
Alvorlig fiasko
Økland forklarer at ved import til Norge bør slikt ulovlig tømmer faktisk kunne påvises og stoppes allerede ved å oppgi produktnummer og opprinnelsesland. Tollstatistikk kan imidlertid vise at det mangler både informasjon og rutiner for dette.
– Hvis dette er tilfelle, er det en alvorlig svikt med tanke på at svært ødeleggende skogskadegjørere kan bli med på lasset.
Ifølge seniorforskeren er det også vanskelig å kontrollere importen kun gjennom enkeltprøver fra tømmersendingen i havnene.
– Ut fra gammel skikk mener de at prøvetaking bør gjøres når godset kommer til havnene, men dette er et ganske håpløst problem når godset er stort.
Den fryktede barkbillen er en trussel
Det er svært vanskelig å utrydde en fremmed art når den først har dukket opp og etablert seg i norsk natur.
Importstatistikk viser at ulovlig tømmer og trevarer importeres til Norge fra både Nord-Amerika og Asia.
– De mest alvorlige eksemplene finner vi i importstatistikk fra Nord-Amerika, hvor det importeres bartre, noe som kan føre til arter som «fjellfurubille», «southern furubille» og furumetode. Den førstnevnte arten forårsaker for tiden det mest omfattende barkbilleutbruddet i kjent historie. Vår hjemmehørende furu er en av få furuarter som er mottakelige for denne arten av nordamerikansk barkbille, sa Økland.
Behandlingen virker ikke
Import av bartre fra Nord-Amerika og andre områder, som Kina, hvor furumematoden forekommer, har vært regulert siden 1986. I noen tilfeller kan eksportøren bearbeide tømmeret for å gi blant annet varme eller gass. lovlig eksport sammen med et eget sertifikat.
– Men denne importstatistikken inkluderer et slikt volum av tømmer at slike metoder ikke er realistiske, sier Isabella Borja, NIBIO seniorforsker og soppsykdomsekspert.
Han stiller også spørsmål ved om denne typen avgassing vil hindre for eksempel overlevelse av sopp. Phellinus weirii inne i treverket. Denne arten er også regulert under norsk lov og er et alvorlig problem i nordamerikansk barskog.
Importen fra Asia har økt
De siste årene har importen av løvtrær fra Asia i form av stokker, stokker, ved og skadedyrbærende greiner vært økende. Importen var spesielt høy i 2017, det siste året forskerne har tolldata for.
– Her kan det være med insekter som skader løvtrær og frukttrær, som asiatisk sitrushornorm, asiatisk løvhoppe og asiatisk askebille. De siste to årene har det også trådt norske forskrifter i kraft for disse artene, men vi ser at det fortsatt er tømmerimport som trolig er i strid med regelverket, sier Økland.
Ulovlig logging
Norge inngår for tiden en tømmerlov som skal bidra til å stoppe handelen med tømmer og tømmerprodukter fra ulovlig hogst.
Slik hogst i forskjellige deler av verden er svært ødeleggende for verdifulle skoger og menneskene som er avhengige av disse skogene. Ulovlig hogst bidrar til avskoging av både tropiske og marine skoger og står for 7 til 14 prosent av de totale CO2-utslippene fra menneskelig aktivitet.
Trenden de siste tiårene er at import som kan knyttes til brudd på tømmerregelverket har gått dramatisk ned. Men det er land som fortsatt har betydelig eksport av slike varer til Norge.
– Rapporten viser at Norge i enkelte tilfeller kan legge til rette for tømmer og tømmerhandel basert på tropisk tømmer og hogst som ellers er ulovlig. Dette må ses nærmere på for å avgjøre om eksport fra disse landene faktisk representerer et brudd på tømmerregelverket, sa NIBIO-forskeren.
Tidlig overvåking
Ifølge Økland er det nødvendig å overvåke tollstatistikk for å få informasjon på et tidlig tidspunkt dersom det er handelsstrømmer som krever midler fra forvaltningen. Den viser spesifikt til importen, som kan føre til irreversibel import av arter som forårsaker alvorlig skade på skogen.
– De involverte forvaltningsinstitusjonene må undersøke nøye i hvilken grad det er foretatt import som er ulovlig, understreker Økland.
– I tillegg er det viktig at de undersøker hvorfor slik import skjer til tross for regelverket og hva som skal til for at dette regelverket skal være fullt ut effektivt. Hvis dette ikke skjer, vil Norge trolig fortsette å importere tømmer og tømmer med høy risiko, avslutter han.