– Jeg kommer alltid hjem med klær jeg ikke trenger. Derfor tenkte jeg det var verdt å prøve personlig handlehjelp, sier Geir Sunde.
Kona har gjort det klart at hun trenger nye bukser, genser og skjorte til jul. Det har stylist og personal shopper Nina Simonsen Jensen ved Amanda Storsenter i Haugesund tenkt å hjelpe henne med.
I en privat prøverom, vekk fra butikkene, finner Geir Sunde og Nina Simonsen shoppingferie.
Foto: Rosa Irene Villobos / NRK
– Mange menn kommer hit på forespørsel fra sine koner. Selv om jeg har flest kvinnelige kunder, kommer menn inn nå, sier Simonsen Jensen.
Hun jobbet som stylist og personlig shopper i 10 år. Nå anslår han at 15 til 20 prosent av kundene hans er menn.
Kan være ærlig
Antall personlige kjøpere har økt betydelig de siste årene. På kjøpesentre i Oslo, Bergen og Stavanger kan du låne hjelp til shopping. I tillegg har blant andre Hennes & Mauritz og Lindex egne personlige handleassistenter.
Noen tilbyr tjenesten gratis. Andre tar 2-300 crores og mer i timen.
– Poenget er at vi kan være veldig ærlige. Butikkansatte selger som regel mest mulig til kunden, sier Nina Simonsen Jensen.
Stylist Nina Simonsen Jensen lever av å handle for andre.
Foto: Rosa Irene Villobos / NRK
Vil du ha flere menn?
Flere av NRKs personlige shoppere sier det tar litt lengre tid for menn å be om hjelp til påkledning enn for kvinner. Derfor er det vanlig å gi dem personlige shoppere.
– Mine mannlige klienter er ofte ektemenn til mine kvinnelige klienter, sier Siv Anker Eriksen ved Ski Storsenter utenfor Oslo.
Siv Anker Eriksen har vært personlig shopper i over ti år.
Foto: Irene Sandved Lunde
Han har også lang fartstid i bransjen. Hun tror mange menn er uvitende om tjenesten eksisterer. Og at det også er en effektiv måte å gjøre ting på.
– Menn er utrolig vakre kunder. Jeg tar gjerne flere av dem, sier Anker Eriksen.
Google-kunder
Hvordan personlig handlehjelp skjer varierer fra sted til sted. Noen personlige shoppere ønsker forhåndsleverte størrelser og preferanser, mens andre ber kundene komme frem med personlige preferanser. Målet er å finne riktig stil, farge og størrelse.
Alle antrekkene stemte ikke, men Geir Sunde fant seg en genser, bukse og skjorte.
Foto: Rosa Irene Villobos / NRK
– Jeg gjør ofte litt forberedelser. Da kan jeg gå inn på kundens Facebook-profil for å se hvilke farger som kan passe dem, sier Nina Simonsen Jensen.
Det samme gjorde han med Geir Sunde.
– Jeg er bare glad for det. Men noen av profilbildene mine ble tatt for noen kilo siden, sier han.
Buksene, genseren og skjorten var der fortsatt.