Nordmenn holder stadig mer penger i utlandet, viser en oversikt fra valutaregisteret.
I 2011 brukte vi 68 milliarder kroner, med rundt 32 millioner kroner knyttet til korttransaksjoner i utlandet. I fjor nådde det beløpet litt over 99 milliarder.
Valutaregisteret skiller ikke mellom nettkjøp og fysiske kjøp i utenlandske butikker, men det norske tollvesenet ser en økende trend i antall reisende.
– Vi vet at det er mye og at trenden er økende. Ser vi nærmere på hvordan Norges økonomiske situasjon har endret seg sammenlignet med resten av Europa, kan man se at kjøpekraften er ganske stor, sier underdirektør Louise Holtug Amundsen i DNs Toll- og avgiftsdirektorat.
Unngå dyre smell
Kombinasjonen av økt kjøpekraft, sterk religion, og muligheten til å kreve tilbake moms på utenlandske kjøp frister mange nordmenn til å åpne lommeboken i høytiden.
Til tross for rimelige priser kan det imidlertid bli en dyr affære hvis du ikke holder handlebudsjettet innenfor den tilpassede handlekvoten.
Har du vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta varer for inntil 6000 kroner toll- og avgiftsfritt. Dersom utenlandsoppholdet er kortere, kan du ta varer til en verdi av 3000 kroner én gang per 24 timer toll- og avgiftsfritt.
Verdigrensen beregnes ut fra totalbeløpet for alle varer du kjøper, inkludert kvotevarer.
Hvis satsene overskrides, risikerer du å miste produktet, i tillegg må du betale et depositum beregnet av overskytende mengde produkter.
– Du kan reise til utlandet og handle så mye du vil, men det er en grense for hvor mye du kan ta med deg skattefritt. Retningslinjene er strenge og alle må sette seg inn i dem. Du vil ikke kunne påstå at du ikke visste om denne egenmeldingsplikten, selv om de fleste ikke vet om verdigrenser, sier Holtug Amundsen.
Slik blir produkter “lovlige”.
Motefolk og andre store shoppere kan imidlertid ta det med ro. Så lenge du klarer varene dine i rød sone ved ankomst til Norge, er det ingen grense for hvor mye du kan fylle kofferten.
– Du må betale moms på ett sted, ikke to ganger, men heller ikke i det hele tatt. Det er kun varer under verdigrensen man slipper å betale moms på, og norske verdigrenser er faktisk blant de høyeste i verden, sier Holtug Amundsen.
LES OGSÅ: Hvordan spare på feriehandelen?
Det betyr at du må betale norsk merverdiavgift på 25 prosent på varer verdt over 6000 kroner når du har vært i utlandet i mer enn 24 timer, og på varer verdt over 3000 kroner når du har vært i utlandet mer enn med lite penger. .
– Kjører du på rødt lys får du ikke bot, da betaler du kun korunaen, som er merverdiavgiften. Da er du ferdig. I de fleste tilfeller vil du få fradrag på nesten samme beløp som merverdiavgiften landet der du gjorde kjøpet. Kjøper du grønt ulovlig risikerer du å bli bøtelagt i tillegg til å miste produktet.
– Hvordan identifiseres store kjøpere?
– Vi gjennomfører regelmessige inspeksjoner. Den vanlige situasjonen er å snakke med folk når de går inn. De fleste vil innrømme det hvis du spør dem om de bærer for mye. Da er det for sent. Det valget tar du når du kjøper rødt eller grønt.
LES OGSÅ: Slik er det med tollbeslag
– Lag en banditt
Handlet du for eksempel for 10.000 kroner over langhelgen i London, handlet du for 4.000 kroner mer enn det du kan kreve rentefritt. Blir du tatt i tollen, får du 800 kroner i bot og mister produktet. Dersom du importerer varer for over 10 000 kroner, blir du politianmeldt.
– Det nytter ikke å bli ransmann for noen hundre pund. Hvis du allerede har brukt tusenvis av kroner på å handle i utlandet, kan du like godt ha råd til å betale ekstra, sier Holtug Amundsen.
Det er mulig du kan kjøpe tilbake posen som ble tatt fra deg i tollen. Du kan også legge inn tilsvarende beløp som er tatt fra deg og “kjøpe” produktet tilbake på den måten.
– Så du betaler faktisk dobbelt så mye.
Det ble sagt veldig lite
Søstrene Ann Thea Leener Rood (18) og Julie Leener Rood (21) ser på kosmetikk og parfymer på Oslo Lufthavn mens de venter på flyet deres til Pattaya i Thailand.
De er ikke kjent med verdigrensen for hva som lovlig kan importeres til Norge.
– Å, det skjønte jeg ikke. — Det må ha hendt at jeg tok med meg mye fra ferie uten å vite det, sier Anne Thea.
Julie nikker samtykkende.
– Det er noe det sjelden snakkes om. Hovedfokuset er på alkohol- og tobakkskvoter, sier han.
I sommer skal jentene på strandferie med familiene sine, så shoppingdelen blir ikke så stor.
– Vi kjøper nok ikke mer enn 6000 kr, men vi kommer helt sikkert til å tenke på verdigrensen neste gang vi skal handle.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil at du skal dele arbeidet vårt ved å bruke lenker som fører direkte til sidene våre. Kopiering eller andre former for bruk av hele eller deler av innholdet kan kun utføres med skriftlig tillatelse eller slik loven tillater det. Se her for ytterligere vilkår.